Restaurant- og matfag

Gå direkte til

Velger du restaurant- og matfag får du gode kunnskap om tilberedning av mat og drikke, estetikk, råvarer, hygiene, ernæring, matkulturer og økonomi.
Foto: nordsveenravndal.no

Dine mål og muligheter

Utdanningsprogrammet restaurant- og matfag er starten på en verden av muligheter. Du vil utdanne deg til et yrke i kreative, spennende og internasjonale miljøer med mulighet til å jobbe innenfor kokkefag, servitørfag, kjøttfag, fiskefag, baker -og konditorfag, eller industriell matproduksjon.
Etter to år på restaurant- og matfag er du ettertraktet med tanke på læreplass. 

Opplæringsløp

Etter Vg1 restaurant- og matfag kan du på THVS velge Vg2 kokk- og servitørfag eller Vg2 matfag. Mens Vg2 kokk- og servitørfag fører til fagbrev som kokk, ernæringskokk, servitør eller ferskvarehandler, fører Vg2 matfag til baker/konditor, kjøttfag, industriell matproduksjon og fiskefag.

Etter Vg1 og Vg2 er du lærling i to år innen det fagområdet du har valgt. Opplæringen avsluttes med en fag- eller svenneprøve. Ved bestått prøve får du fag - eller svennebrev og har kompetanse som fagarbeider. Noen fortsetter også på Vg3 påbygging til generell studiekompetanse for å kunne ta høgskoleutdanning. Det er også mulig å ta høyere utdanning etter at du har fått fagbrev.

Slik arbeider vi

Vg1

Vi har praksis to dager i uken og da får dere prøvd dere på alle de ulike yrkene som finnes innfor RM, slik som kokk, servitør, baker, konditor, kjøttfag og fiskefag. Vi driver også en kaffebar.

Praktiske og teoretiske temaoppgaver, gruppeoppgaver og prosjekter er vanlige arbeidsmåter. 

I yrkesfaglig fordypning lærer du mer om områder du interesserer deg spesielt for gjennom ukesutplasseringer. Du velger selv hvor du vil være utplasser, og vi gjør det vi kan for å innfri ønskene

Vg2

I programfagene på Vg2 inngår blant annet drift av restaurant Tigris og kaffebaren og produksjon av bake-, kjøtt- og fiskevarer. Markedsføring og utsalg en viktig del av opplæringen.

Elevene er også utplassert i faget yrkesfaglig fordypning (YFF) for å få innsikt i faget på Vg3-nivå. Målet med utplasseringen er å vise interesse og opparbeide seg kunnskap for å sikre seg læreplass etter Vg2.

Fag du møter

Vg1

Programfagene det første året er: Råvarer, produksjon og kvalitet, bransje og arbeidsliv og yrkesfaglig fordypning. Fellesfag på Vg1 er norsk, engelsk, matematikk, naturfag og kroppsøving.

Vg2

Programfag på Vg2 kokk- og servitørfag er: Råvarer og produksjon, kosthold, ernæring og helse, servering, bransje, miljø og yrkesfaglig fordypning. Fellesfag er norsk, samfunnsfag, engelsk og kroppsøving.

Viktig å tenke på

Det stilles krav til gode samarbeidsevner. Du bør like å jobbe med mat, og ha et ønske om en fremtidig yrkeskarriere innenfor et serviceyrke.

Noen aktuelle yrker
 • Baker
 • Butikkslakter
 • Fagarbeider i sjømat
 • Fagoperatør i matvareproduksjon
 • Fiskehandler
 • Institusjonskokk
 • Kjøttskjærer
 • Kokk
 • Konditor
 • Pølsemaker
 • Servitør
 • Slakter

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?