RM - Restaurant -og matfag

Gå direkte til

Et utdanningsprogram for deg som ønsker å jobbe med matlaging, kosthold, servering og matvareproduksjon.

Yrkesmuligheter innen restaurant -og matfag:

 • Hotell- og restaurantbransjen
 • Kaféer
 • Institusjoner
 • Slakter
 • Fiskehandler
 • Matvarebutikker
 • Matvareindustrien

 

Har du lyst på en spennende og sikker jobb? Er du glad i mat eller vil jobbe med mat blant mennesker? Er du kreativ og har lyst til å utvikle dine evner innen et mat-yrke? Har du lyst til å jobbe i nærmiljøet, reise eller jobbe i et internasjonalt miljø? Da kan utdanning innen restaurant- og matfag være noe for deg.

Vg1 Restaurant og matfag

Programfagene på restaurant og matfag gir deg en god kompetanse i emnene som trengs for å jobbe i matbransjen. De skal også gi en innføring i alle de forskjellige yrkene. Dette for å sikre at du gjør rett valg. Mulighetene er mange for de som har interesse for faget. Etter to år på yrkesfaglig studieretning kan du bli lærling i en spennende bedrift. Når du har jobbet i denne bedriften i to år går du opp til en fagprøve. Består du fagprøven får du et fagbrev.

Variert undervisning

Undervisningen er variert. Det vil si at det både legges opp til tradisjonell klasseromsundervisning og mye praksis. I tillegg vil du gjennom faget yrkesfaglig fordypning jobbe en dag i uken gjennom hele skoleåret. Du får selv velge arbeidsplass. Noen elever jobber på samme sted gjennom hele skoleåret, mens andre elever ønsker å prøve ut forskjellige yrker. Uansett så er dette god erfaring å ta med seg videre.

VG2 Kokk- og servitørfag

Utdanningsprogrammet er et fast tilbud ved Holmestrand vgs, som ble opprettet høsten 2011. Kokk og servitør er et utdanningsprogram for deg som ønsker å jobbe med matlaging, kosthold, servering og matvareproduksjon innenfor:

 • Hotell- og restaurantbransjen
 • Cafeer
 • Institusjoner
 • Matvarebutikker
 • Cruiseskip, oljeplattformer, militærleire m.m.

Programfagene på kokk og servitør gir deg en god kompetanse i emnene som trengs for å jobbe i matbransjen. De skal også gi en innføring i begge yrkene, både kokk og servitør. Dette for å sikre at du gjør rett valg.

Variert undervisning

Undervisningen er variert. Det vil si at det både legges opp til tradisjonell klasseromsundervisning og mye praksis både på kjøkkenet og i skolens serveringslokale. I tillegg er elevene på bedriftsbesøk og tar på seg arbeidsoppdrag ved bestilling både på og utenfor skolen.

Programfagene

Råvarer og produksjon

Programfaget dreier seg om behandling av ulike råvarer og produkter, tilberedningsmetoder, trygg mat, kvalitetskontroll og presentasjon av retter og menyer. Programfaget omfatter også tilberedning og oppbevaring av mat og drikke, etisk forsvarlig produksjon, god ressursutnyttelse og økonomisk forståelse.


Kosthold, ernæring og helse

Programfaget handler om sammenhengene mellom kosthold, ernæring, levevaner og folkehelse. Mat og drikke som kulturbærer står sentralt. Programfaget omfatter også mat til ulike grupper og kost- og menyplanlegging i tråd med gjeldende regelverk og andre styringsdokumenter.


Servering, bransje og miljø

Programfaget handler om servering, salg, service, kommunikasjon og etikk. Det handler også om økonomisk forståelse og det ansvaret som ligger i å selge og servere mat og drikke.


Yrkesfaglig fordypning

Gjennom faget yrkesfaglig fordypning vil du jobbe på en arbeidsplass en dag i uken gjennom hele skoleåret. Du får selv velge arbeidsplass i det faget du velger, enten kokk eller servitør. Faget yrkesfaglig fordypning har i flere tilfeller ført til at elever har fått tilbud om læreplass i samme bedrift som de tidligere har vært utplassert ved.

Yrkesfaglig studieretning kombinert med studiekompetanse

Etter året på Kokk og servitør kan du bli lærling i en bedrift. Når du har jobbet i denne bedriften i to år går du opp til en fagprøve. Består du fagprøven får du et fagbrev.

Hvis du går Vg1 restaurant og matfag og deretter Vg2 Kokk og servitør på Holmestrand videregående skole, og deretter velger påbygning til generell studiekompetanse, gir det deg generell studiekompetanse med muligheter til å søke på høgskoler og universitet.

Utstyr og utstyrskrav

Arbeidsmateriell RM, KS 2017-18.pdf

Les mer om RM på vilbli.no

Les mer om Restaurant og matfag på vilbli.no 

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?