TIP - Teknikk og industriell produksjon

Gå direkte til

Har du praktisk sans, godt håndlag og er nøyaktig?

TIP er et utdanningsområde med varierte jobbmuligheter. Du som velger teknikk og industriell produksjon (TIP) bør ha praktisk sans, godt håndlag og være nøyaktig. Du bør både kunne arbeide selvstendig og samarbeide med andre. Interesse for ny teknologi og den muligheten teknologien gir, er også viktig.

Utdanningsprogrammet fører fram til yrker innen teknisk industri, skipsindustri, tekoindustri, bilindustri, kjemisk prosessindustri og i oljebransjen.

Helse, miljø og sikkerhet står sentralt i disse yrkene. Du lærer å arbeide etter tegninger og prosedyrer. Du må samtidig jobbe med å registrere og dokumentere det du gjør.

Opplæringen er praktisk og ivaretar håndverkstradisjoner og moderne teknikker. Du forberedes til yrker og arbeid med høy endrings- og omstillingstakt, både nasjonalt og internasjonalt.

Fagfelt innenfor TIP:

På TIP får du blant annet kjenskap til:

  • CNC maskinteknikk
  • Konstruksjonsfag
  • Sveisefag
  • Mekaniske fag
  • Montering
  • Overflatebehandling

TIP på VG2

På vg2-nivå velger du å spesialisere deg innen ett fagområde. Etter to år på videregående skole kan du bli lærling i en spennende bedrift. Innen dette utdanningsområdet kan du gå ut i lære innen ett av 80 yrkesvalg. Når du har gått i lære i bedriften i to år, går du opp til en fagprøve. Består du fagprøven får du fagbrev.

Variert undervisning

Undervisningen er variert. Det vil si at det både legges opp til tradisjonell klasseromsundervisning og praktisk arbeid. Vi prøver å kombinere teoriundervisningen med praktisk arbeid i verkstedene våre. Skolen har eget dreierverksted, sveiseverksted og elektroverksted. Det er lettere å forstå teorien når den skal utføres i praksis.I tillegg vil du gjennom faget yrkesfaglig fordypning jobbe en dag i uken gjennom hele skoleåret. Du vil da være utplassert i en bedrift innenfor det fagområdet du er spesielt interessert i. På den måten får du også anledning til å lære via praksis direkte ute i yrkeslivet.

Nyoppusset verksted 

Sommeren 2017 ble TIP-avdelingen pusset opp. Verkstedet har blant annet fått en ny CNC fres, nye sveiseapparater og dreiebenk som gir opplæring tett knyttet til det du vil oppleve å møte i arbeidslivet senere.

  

Yrkesfaglig studieretning kombinert med studiekompetanse

Når du er ferdig med vg2, og ikke ønsker å gå ut i lære, kan du velge påbygning til generell studiekompetanse. Det gir deg kombinasjonen av generell studiekompetanse og en god praktisk og teoretisk yrkeskompetanse. Har du studiekompetanse kan du søke på høyskoler og universitet.

Utstyr og utstyrskrav

Arbeidsmateriell TIP

Les mer om TIP på vilbli.no

Les mer om utdanningsprogrammet på vilbli.no

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?