Lytt til tekst
SØK MENY

Sjekk hekken før skolestart!

Har hekken blitt for høy i sommer? Høy hekk i veikryss og små barn på vei til skolen kan være en dårlig kombinasjon. Nå drar vi i gang en hekkedugnad for å gjøre skoleveier gjennom Vestfolds nabolag trygge til skolestarten.

Snart skal hundrevis av barn ut på skoleveiene igjen, og mange for første gang. De minste er vanskelige å få øye på i trafikken, og særlig om det er høye busker og hekker langs skoleveiene. Derfor oppfordrer fylkeskommunen og kommunene hageeiere til å sjekke høyden på hekken og klippe hvis den hindrer god sikt for barna.

- De minste barna har ofte liten trafikkforståelse og kan ha en uforutsigbar oppførsel i trafikken. I tillegg kan de ha problemer med å se bilene over hekker og busker på skoleveien, og bilistene kan ha problemer med å se de små skolebarna. Derfor er det viktig at vi gjør alt vi kan for å bidra til fri sikt – for både barn og bilister, sier Hans Hilding Hønsvall, leder av fylkets trafikksikkerhetsutvalg og hovedutvalget for samferdsel og areal i Vestfold fylkeskommune.

Hekkedugnad for bedre trafikksikkerhet

Sammen med kommunene i fylket, har Vestfold fylkeskommune utviklet en kampanje som skal få hageeiere til å ta en vurdering av egne trær, busker og hekker. Har hekken blitt for høy i sommer, slik at den hindrer barn i å se og bli sett på vei til skolen, bør den klippes.

- Målet vårt en null skadde og drepte i trafikken, og vi vet at små barn med liten erfaring med det å gå og sykle langs veien våre, er en ekstra sårbar gruppe. Å trygge alle som er på veien er et stort og viktig ansvar for oss, og denne gangen er det skolebarna vi ønsker å rette søkelyset mot, sier Hønsvall.

Undersøkelser Statens Vegvesen har gjort, viser at «manglede sikt» er en avgjørende faktor i nesten hver tredje dødsulykke på sykkel.

Fri sikt til skolestart

Målet med hekkedugnaden, er å få hageeiere i hele Vestfold med på å ta en vurdering av hekker, busker og trær. Særlig i veikryss, bør ikke vegetasjonen være høyere enn 50 cm. Da ser de minste barna over hekken, og de blir sett av andre trafikanter.

- Vi oppfordrer hageeiere til å finne frem hekksaksa og bli med på dugnaden for å hindre at det oppstår farlige situasjoner på skoleveiene våre. Vi håper alle hageeiere er sitt ansvar bevisst og klipper ned det som hindrer fri sik, sier Henriette Auensen, rådgiver for trafikksikkerhet i Vestfold fylkeskommune.

Skolene starter 19. august, og ambisjonen er at dugnaden skal bidra til å trygge skoleveiene før hundrevis av skolebarn legger i vei.

Takk for at du bidrar til en trygg og sikker skolevei i ditt nabolag! 

Les mer om trafikksikkerhet i Vestfold:

Vestfold fylkeskommune
Larvik kommune
Sandefjord kommune
Færder kommune
Tønsberg kommune
Re kommune
Horten kommune
Holmestrand kommune
Sande kommune
Svelvik kommune

Få nabolaget med på hekke-dugnad

Gi barna god sikt på skoleveien - få med deg naboene på hekke-dugnad før skolestart.

Tips til hekkesjekken

  • 50 cm er litt over kneet når du står ved siden av hekken. Så vet du sånn cirka hvor høy den bør være i veikryss.
  • Er hekken høy (over 2 meter), bør du klippe i etapper. Ikke mer enn 80 – 90 cm av gangen.
  • Hekker og busker kan godt klippes flere ganger i løpet av en sommer, og august er en fin måned for å klippe.
  • Har busken eller hekken tykke greiner, bør du bruke håndsag – så unngår du å flise opp greinene.
  • Hekker kan være fint – men trygge skoleveier der barna ser og blir sett - er enda bedre!

Har du spørsmål om hekkedugnaden?

Ta gjerne kontakt med:

Emneord: Samferdsel