Lytt til tekst
SØK MENY

Vårsamling for Vestfold Toppidrett

Roer Ida Kyvik Sandvik (i midten) fikk en god opplevelse i klatreveggen. Langrennsløper Fredrik Johnsrud fra Stokke følger med på instruktørenes veiledning. Foto: Frank Tindvik
Utøverne i Vestfold Toppidrett hadde sin vårsamling denne uken, og fikk blant annet utfordret seg i teatersport og i klatreveggen. Gode råd på veien videre mot verdenstoppen fikk de også.

Vestfold Toppidrett er et satsingsprosjekt drevet av fylkeskommunen og idrettskretsen, hvor målet er å bidra til flere OL- og VM-deltakere fra Vestfold. Utøverne får et bredt idrettsfaglig, kulturelt og sosialt tilbud, som et supplement til klubb- og trenerrelasjoner. Tirsdag denne uken var det samling for utøverstallen 2018-2019 på Oslofjord Convention Centre i Melsomvik.

Lærerik teatersport

Som en del av tilbudet i Vestfold Toppidrett får utøverne et eget kulturprogram, hvor de får møte profesjonelle kunstnere som utfordrer til å presse grenser på en annerledes måte enn idrettsutøvere kanskje er vant til. På denne samlingen sto teatersport på programmet.

- Formålet med kulturprogrammet er å gi utøverne flere perspektiver ved siden av toppidretten, gi økt inspirasjon, trygghet og identitet – og rett og slett ta de ut av komfortsonen, sier prosjektleder for Vestfold Toppidrett i Vestfold fylkeskommune, Bård Andresen.

I tre timer tok skuespiller, regissør og manusforfatter Heljar Berge med idrettstalentene på en reise inn i skuespillets verden. De både sang, rappet og dramatiserte om ulike temaer på ren improvisasjon, akkompagnert av et piano. Han lot seg imponere over innsatsen.

- Denne gjengen tok virkelig utfordringen på strake armer. Jeg håper de kan overføre noen av erfaringene fra denne dagen til sine idretter, og bli flinkere til å tenke utenfor boksen. Det er ofte de som tør å tenke litt annerledes som lykkes best, mener Berge.

Roer Ida Kyvik Sandvik fra Tønsberg syntes det var givende.

- Det beste med denne samlingen må ha vært teatersporten. Vi ble satt i en posisjon der vi måtte gå veldig ut av vår egen komfortsone og virkelig by på oss selv. Når de fleste ble varme nok i trøya, var det kjempegøy å se hva vi fant på! Vi lærte at det er kun din egen fantasi som setter grenser, og at du ikke får det mer gøy enn du gjør det til selv, forteller hun.

Syklist Martine Gjøs fra Horten sitter igjen med samme inntrykk:

- Jeg syntes det beste med samlingen var at det var rom for å prøve noe nytt. Det var gøy å utfordre seg selv. Jeg syntes det var litt ukomfortabelt med teatersport i starten, men etter hvert ble det veldig gøy. Dette er noe jeg helt klart kan ta med meg videre i min idrettskarriere: Tørre å ta sjanser!

Utøverne tok utfordringene fra Heljar Berge uten nøling

- Ha det gøy på veien!  

På denne samlingen var en av utøverne selv, skytter Jeanette Hegg Duestad fra Re, blitt utfordret til å dele med de andre av sine erfaringer som toppidrettsutøver. Duestad har lykkes med å etablere seg helt i verdenstoppen i sin idrett, og blitt tatt opp som stipendutøver i Olympiatoppen.

- Noe av det jeg bruker mest tid på er planlegging av treningshverdagen: Årsplaner, månedsplaner, ukeplaner. I jakten på det perfekte treningsopplegget fører jeg detaljerte treningsdagbøker, hvor jeg beskriver hver økt og konkurranse så konkret og kritisk som mulig. Det gjør det lettere å evaluere treningen og justere når det er nødvendig, fortalte hun.

Den talentfulle rifleskytteren rådet også sine lagmedlemmer i Vestfold Toppidrett til å balansere livet, og innimellom prioritere dager hvor man gjør andre ting enn trening - for eksempel reise bort, eller tilbringe tid med venner og familie.

Kloke ord fikk utøverne også av Tønsberg-seiler og fire ganger Paralympics-deltaker Bjørnar Erikstad, som holdt et foredrag med tittelen «Hva jeg ønsker jeg visste som ung utøver».

- Vær kritiske til treneren deres, ikke tro at en trener kan alt. De må også bli utfordret for å kunne utvikle seg, og det er du som utøver som kjenner best hvordan treningen fungerer for deg. Vær den kritiske eleven, var et av de klare rådene den meritterte seileren kom med.

Erikstad, som blant annet ble kåret til årets mannlige funksjonshemmede utøver under Idrettsgallaen i 2015, er uenig i at idrettsutøvere må ofre mye i jakten på å bli best.

- Jeg har aldri ofret noe, men valgt bort andre ting for å prioritere det jeg elsker og for å nå mine drømmer. Ha det gøy på veien! Denne vakre tiden kommer aldri igjen - grip muligheten, sa han.

Mestring i klatreveggen

En fysisk trenings- eller aktivitetsøkt er alltid en del av samlingene, og denne gangen fikk vestfoldtalentene prøve noe som var nytt for de fleste: Klatring. I den 18 meter høye klatreveggen i Oslofjord Convention Centre var det mange som fikk opp både puls og nerver.

- Det beste med samlingen synes jeg var klatringen, siden jeg fikk mestringsfølelse i en aktivitet som var ny for meg, sier løper Josefine Tomine Eriksen fra Larvik.

Ida Kyvik Sandvik fikk også godt tak på klatringen, og er glad for å være en del av denne satsingen.

- Ved å være med i Vestfold Toppidrett føler jeg at jeg har en slags fanklubb, noen som jeg kan snakke med om mine presentasjoner og mål, spørre om hjelp - og som alltid «har ryggen min». Det har vært til stor hjelp. Jeg blir også veldig inspirert av å utveksle erfaringer med de andre utøverne i stallen, det er veldig gøy, forteller Tønsberg-roeren.

Martine Gjøs er enig: - Ved å delta i Vestfold Toppidrett får jeg møte andre mennesker fra andre idretter, og ikke minst lære å utfordre meg selv. Det synes jeg er veldig verdifullt.

 

Fakta Vestfold Toppidrett

  • Et bredt sammensatt idrettsfaglig, sosialt og kulturelt tilbud til idrettstalenter i Vestfold
  • Utøverne får veiledning og kompetansepåfyll innenfor områder som trening, kosthold, mental trening, studiehverdag, samt tilbud om fysioterapi, testing og reisestipend
  • 2 årlige samlinger
  • Gjennom et eget kulturprogram får utøverne møte profesjonelle kunstnere, som et ledd i å utfordre og utvikle seg selv – til inspirasjon for egen treningshverdag
  • For utøvere mellom 15-19 år som er i Norgestoppen i sine idretter
  • Årlig opptak, hvor utøverne selv søker via vestfoldtoppidrett.no
  • Et samarbeid mellom Vestfold fylkeskommune og Vestfold Idrettskrets, startet opp i 2003