Lytt til tekst
SØK MENY

Tok et realt krafttak for lærlingene

Resultatene fra dugnaden var så imponerende at finansminister Siv Jensen tok turen til fylkeshuset i Vestfold for å møte dugnadsgjengen. Foto: Charlotte N. Erikstad / VFK
I to uker har en dugnadsgjeng jobbet intensivt sammen for å skaffe læreplasser til ungdom i Vestfold. Det ga resultater - etter iherdig innsats har 95 flere søkere fått læreplass.

Målet er at alle søkerne i Vestfold skal få læreplass, og for å lykkes gjelder det å koble rett lærling med rett bedrift eller virksomhet.

For å få til et skikkelig trøkk på formidlingen av læreplasser, inviterte fylkeskommunen til et krafttak på fylkeshuset. Representanter fra opplæringskontorene, NHO, LO, NAV, Oppfølgingstjenesten og fylkeskommunen møttes til dugnadsarbeid i to uker.

Denne arbeidsformen viste seg å være en suksess. I løpet av dugnadsperioden fikk hele 95 søkere læreplass. Og flere søkere er i dialog med en lærebedrift og vil få læreplass i nærmeste framtid.

Vestfold viser vei

Resultatene fra dugnaden var så imponerende at finansminister Siv Jensen tok turen til fylkeshuset i Vestfold fredag ettermiddag. 

- Det er superbra at bedriftene strekker seg og tar imot lærlinger. Det betyr utrolig mye for hver enkelt elev. Det er gjort mye de siste årene for yrkesfagene, og det er viktig at utdanningen blir en god opplevelse for dem som søker yrkesfag. Denne dugnaden er et eksempel til etterfølgelse andre steder i landet. Det er gøy å komme hit i sluttspurten, og dette er skikkelig bra. Det må være mange glade elever i Vestfold nå, sa Jensen.

Ny arbeidsform gir ekstra trøkk

Da dugnadsjobben startet første uka i august, sto 283 søkere uten læreplass. I løpet av dugnadsperioden fikk 95 søkere plass, mens 62 ga beskjed om at de ikke ønsker læreplass likevel.

Det er første gang formidlingen av læreplasser skjer ved at sentrale aktører treffes fysisk for konkret samarbeid og dugnadsinnsats. Når alle er samlet i samme lokale over flere dager, skjer det et samarbeid på tvers som viste seg å gi svært gode resultater.

- Jeg vil berømme dere alle for utrolig god innsats. Dette viser i praksis hva vi kan få til når vi løfter sammen og i flokk. Dette er en arbeidsform som gir energi, og som fungerer veldig godt for utfordringer som krever samarbeid og samhandling, sa Lisbeth Eek Svensson, utdanningsdirektør i Vestfold fylkeskommune, til dugnadsgjengen under avslutningsmarkeringen.

Arbeidet fortsetter utover høsten

Det gjenstår nå 126 søkere uten plass, og jobben med å finne læreplass til disse fortsetter.

- Målet er at alle søkerne i Vestfold skal få læreplass. Selv om dugnaden er avsluttet, fortsetter formidlingsarbeidet. Det er satt i gang mange prosesser, og vi vet at mange avklaringer blir gjort i løpet av de nærmeste ukene. Det blir spennende å se om vi har nådd målet når vi teller opp 1. oktober, sier Kristina Rabe, fagopplæringssjef i Vestfold fylkeskommune.

I Vestfold er det fortsatt ledige læreplasser i fagene Bygg- og anleggsteknikk, Teknikk- og industriell produksjon og Restaurant- og matfag. Mens det per nå er mangel på læreplasser innenfor fagområdene helsefagarbeider, barne- og ungdomsarbeider og elektriker.

Emneord: Utdanning