Lytt til tekst
SØK MENY

Telemarksbedrifter ønsker lærlinger fra Vestfold

Lærlingstafettens andre etappe: Bilfinger på Herøya Industripark tar imot 35 lærlinger i 11 ulike fag. Foto: VFK
Lærlingstafetten er for første gang i Telemark. Når Vestfold og Telemark blir én fylkeskommune blir det flere ledige læreplasser å velge for fylkets lærlinger.

Spesielt innen teknikk og industriell produksjon og bygg- og anleggsfagene, er det bedrifter som ønsker seg lærling.

– Sammenslåingen mellom Vestfold og Telemark fylkeskommune gir våre lærlinger et enda større hav av muligheter for utplassering i alle slags bedrifter. Telemark byr på mye industri og næringsliv. Med en dobling av muligheter for læreplasser, anbefaler jeg Vestfold-ungdommen til å søke yrkesfag, sier leder av hovedutvalget for utdanning i Vestfold fylkeskommune, Frode G. Hestnes (Frp).

Det er fjerde året på rad lærlingstafetten arrangeres i Vestfold i sommermånedene. Stafetten er et samarbeid mellom Vestfold fylkeskommune, NHO, LO og opplæringskontorene i Vestfold for å sette fokus på yrkesfagene og skaffe læreplasser til ungdommene.

– Vi har et stort maritimt miljø i Vestfold, mens Telemark har et stort industrielt miljø, så det er klart at en sammenslåing vil gjøre det enklere å utnytte begges ressurser, sier Hestnes. – Kongsberg Maritimes undervannsfartøy Hugin er et godt eksempel på det, fortsetter han.

Hærøya industripark tar imot 160 lærlinger

Tirsdag 30. juli besøkerblant annet leder av hovedutvalget for utdanning i Vestfold fylkeskommune Frode G. Hestnes Bilfinger på Herøya Industripark. Stafettpinnen ble gitt videre til lærlingansvarlig Håkon Wefald fra Hærøya Industripark.

– Vi er stolte av at lærlingstafetten 2019 tar turen til Bilfinger, som første lærebedrift i Telemark. Vi håper vi kan inspirere andre bedrifter, både i Telemark og Vestfold til å ta imot lærlinger. Hærøya Industripark i Telemark består av ca. 80 bedrifter, og alle har plass til lærlinger. Spesielt i fagene CNC-fagene, plastmekaniker, plate- og sveisefaget er det behov for lærlinger, og alle Vestfold-lærlinger er hjertelig velkomne til å søke, sier Håkon Wefald, lærlingansvarlig hos Bilfinger.

Matcher lærling med bedrift

I fjor bidro stafettpinnen til at flere lærlinger matchet med ledige læreplasser i Vestfold. Bedriftene som tar imot lærlinger, har en sentral rolle i opplæringen av nye fagarbeidere. Fag- og yrkesopplæring er et samarbeid mellom fylkeskommunen og arbeidslivet.

– Vi ønsker å fortsette med suksessen i år. Det er viktig å få fram at det er flere ledige læreplasser hvert år, og bedrifter ønsker lærlinger. Det er spesielt behov for lærlinger innen teknikk og industriell produksjon, restaurant- og matfag og bygg og anleggsfagene, sier Kristina Rabe, fagopplæringssjef i Vestfold fylkeskommune.

Fagutdanninger med læreplasser

Innen områdene bygg- og anleggsteknikk, restaurant- og matfag og teknikk- og industriell produksjon er det mange fagområder med ledige læreplasser.

Vivil Hunding Strømme, fra NHO Vestfold og Telemark, jobber for lærlinger og lærekandidater i fylket. Hun ser at stadig flere bedrifter søker etter lærlinger.

– Flere bransjer opplever vekst og lysere utsikter og kan derfor ansette flere. Hele 6 av 10 bedrifter svarer at de i stor eller noen grad har et udekket kompetansebehov. Våre undersøkelser viser at det er særlig stor mangel på kvalifisert arbeidskraft innen bygg- og anleggsvirksomhet og fra MNT-fagene; matematikk, naturfag og teknologi. Det er størst behov for yrkesrettede utdanninger, sier Strømme.

Les mer om hvordan bedrifter kan gå fram om de trenger lærling. 

Bilder 

Emneord: Utdanning