Lytt til tekst
SØK MENY

Statsminister «selfie» på Thor Heyerdahl vgs

Foto: Stine Indahl
Statsminister Erna Solberg besøkte Vestfold fylkeskommune sin Thor Heyerdahl videregående skole for å høre om hvordan det er å være minoritetsspråklig elev.

Statsministeren ble ønsket velkommen til Vestfold og Larvik av fylkesordfører Rune Hogsnes og ordfører Rune Høiseth. 

Hogsnes er stolt over å kunne vise vår statsminister Erna Solberg våre flotte Vestfoldskoler og et vellykket arbeid om å gi minoritetsspråklige elever med kort botid i Norge en best mulig inngang til videregående opplæring.

– Det er moro å kunne vise til et arbeid og samarbeid som fungerer på tvers av fylkeskommune og kommune. Det er viktig å få til et slikt arbeid, slik at alle elever, spesielt minoritetsspråklige elever blir gitt et godt faglig og språklig grunnlag og start på sin videregående opplæring, sier fylkesordføreren.

Bakgrunn for besøket

– Det er utrolig bra at statsministeren vil komme til oss for å høre hvordan skolehverdagen vår er, sa Reza Saidy.

Sammen med Rahmatgul Tanha og Mohammad Rasul, var han blant elevene i kombinasjonsklassen som tok imot statsminister Erna Solberg tirsdag ettermiddag.

Bakgrunnen for besøket var Solbergs ønske om å få vite mer om kombinasjonsklassen og hvordan THVS og Larvik Læringssenter samarbeider for å gi minoritetsspråklige elever med kort botid i Norge en best mulig inngang til videregående opplæring.

– I to år har jeg fått hjelp til både språk og fag av helt fantastiske lærere. Nå føler jeg meg helt klar for å begynne på Vg1, og jeg er sikker på at jeg har valgt den rette veien for å bli byggingeniør, fortalte Reza.

Kjent på hele skolen

Vel på plass i klasserommet fikk Solberg høre om hvordan de minoritetsspråklige elevene med kort botid i Norge gis mulighet til å ta ungdomsskolefag på nytt gjennom utvidet grunnskoleopplæring.

– Vi tar utgangspunkt i det elevene kan fra før og utvikler det videre. Målet er at alle skal gjennomføre skolegangen og at vi gir dem den kunnskapen som kreves for å lykkes i fremtidens komplekse arbeidsmarked, sa avdelingsleder Ingeborg Kulseng ved Larvik Læringssenter.

Nesten alle fullfører

Skoleåret 2018-2019 vil omtrent 20 prosent av elevene ved THVS være minoritetsspråklige. Kommende høst tar 60 elever steget fra kombinasjonsklassen og over på Vg1.

– Vi ser av resultatene at de minoritetsspråklige elevene lykkes på THVS, og at grunnlaget som legges i kombinasjonsklassen i stor grad ruster elevene til å fullføre og bestå videregående opplæring. Inneværende skoleår har kun tre av 235 minoritetsspråklige elever avbrutt det videregående opplæringsløpet. Det er vi stolte av, fortalte rådgiver Berit Nordbø ved THVS. 

En svært interessert statsminister stilte både elever og ansatte flere spørsmål underveis i besøket. En lang rekke selfier tok hun seg også tid til før hun forlot THVS.

– Det har vært veldig hyggelig å få høre elevene selv fortelle om sine erfaringer. Sånne tilbud som dette bør det være i flere kommuner, sa Erna Solberg.

Mer om statsministerbesøket

Mer om kombinasjonsklasse