Lytt til tekst
SØK MENY

Bevis på barns leseglede

Tønsberg og Færder bibliotek: Anna og Otto brukte Sommerles.no hele sommeren. Foto: VFK / Marita Nilsen
Vestfold fylkeskommune og Vestfoldbibliotekene utviklet Norges første digitale sommerlesekampanje i 2014. I sommer ble kampanjen nasjonal og 105.000 barn deltok.

Vestfoldpolitiker Ellen Eriksen (FrP) er leder for hovedutvalget for kultur, idrett og folkehelse og heier på at barn har motivasjon til å lese året rundt.

– Vestfold fylkeskommune har vært i front når det gjelder å få barn på lesefronten. Det er så viktig at barn opprettholder leseferdighetene sine, også om sommeren. Derfor er det så gøy å se at et prosjekt som Sommerles har fått så mye oppmerksomhet på nasjonalt nivå, sier Eriksen.

Doblet antall registrerte

Prosjektleder Pernilla Slotte Hjermann fra Vestfold fylkeskommune hadde aldri turt å drømme om at Den digitale lesekampanjen Sommerles.no skulle få så stor pågang. I fjor deltok nærmere 60 000 barn, mens Sommerles.no i år har hatt 105 000 ivrige brukere.

– I begynnelsen av sommeren var jeg ikke i nærheten av å håpe på hundre tusen. Det så jeg på som et hårete mål i løpet av sommeren. Men så knuste vi det, forteller Hjermann.

Den digitale lesekampanjen Sommerles.no skal motivere barn til å lese i sommerferien, og er med på å styrke og opprettholde lesekompetansen.

– Sommerles.no er for barn som går i 1. – 7. klasse. Det viser seg at den største gruppen er barn i 3. – 5. klasse, sier prosjektlederen.

Sommerles til nye høyder.

372 kommuner med

Sommerles.no er utviklet av Vestfold fylkesbibliotek, Vestfoldbibliotekene og firmaet Snuti ANS, og Vestfold fylkeskommune.

– I år er Vestfoldkampanjen for første gang nasjonal. Hele 372 kommuner har vært med på å spre Sommerles til barn over hele landet, sier Hjermann.

Hva er det som har vært mest populært med Sommerles blant barna?

– Mest populært er fremdeles premiene, men også å samle poeng og gå opp i level, samt de digitale trofeene som barna samler på siden sin, er populære, sier Hjermann.

Er det noen ønsker du har for Sommerles 2019?

– Jeg ønsker at skolene kobler seg enda mer på, forteller Hjermann. Med et godt samarbeid når vi enda flere barn. Dersom skolene hadde brukt litt tid de siste ukene før sommerferien til å få ungene i gang og koblet foreldrene på, så tar bibliotekene over etter det, legger hun til. 

Alt om sommerles.no.