Lytt til tekst
SØK MENY

Slår et slag for restaurant- og matfag

Mandag, torsdag og fredag forrige uke fikk 90 elever på Stokke ungdomsskole være med på å dekke til fest sammen med elever fra restaurant- og matfag på Sandefjord videregående skole.

«Vi dekker til fest» er et omdømme- og rekrutteringskonsept som bygger på et systematisk samarbeid mellom skoler og bedrifter. Lokalt i Vestfold samarbeider Vestfold fylkeskommune, Kokkenes Mesterlaug Vestfold og Opplæringskontoret for Restaurant- og matfag i Vestfold og Buskerud. Hele 90 niendeklassinger og 9 elever fra vg1 og vg2 på Sandefjord vgs. Avd. RM var med å promotere fagene.

Mange valg

- Selvtilliten til elevene fra Restaurant- og matfag linjen ved Sandefjord vgs. stiger raskt i løpet av uka. De får god kontakt med 9 klassingene, og de tok ansvar for mye av opplæringen sammen med erfarende representanter innen faget. Stemningen var på topp, og samarbeidet på tvers av alder skapte entusiasme, forteller Kjersti Haslestad, kursansvarlig.

- Velger eleven restaurant- og matfag som utdanningsprogram er vg1 felles for alle yrkesretningene innen RM. På vg2 velger man Kokk- og servitør eller matfag. Deretter går man ut i læretid hvor man etter to år kan melde seg opp til å avlegge fagbrev. Det finnes 12 fagbrev innenfor Restaurant -og matfag. Det er også muligheter for individuelle opplæringsløp. Ønsker man videre utdanning er det åpnet for at man kan gå Y-veien ved høyskole eller universitet, sier Haslestad.

Opptak til studier gjennom Y-veien forutsetter at en har relevant fagbrev, svennebrev eller yrkeskompetanse fra videregående skole.

Varierte arbeidsoppgaver

Alle elevene spiste sammen. Bordet var dekket, og pyntet med egenproduserte blomsteroppsatser. Elevene fra Sandefjord vgs. underholdt elevene med å demonstrere flambering av «crepe suzette» etter måltidet.

- Disse tre dagene dekker mange av kompetansemålene i ungdomsskolefaget Mat og helse. Ungdomsskoleelevene fikk en bred introduksjon til de ulike yrkene innen RM. Vi fikk flotte tilbakemeldinger fra elevene og lærere som sa at de hadde lært mye. Alle involverte ønsket et videre samarbeid. Det gjenstår å se om dette bærer frukt på sikt, sier Haslestad.

Les mer om utdanningsmulighetene innen restaurant-og matfag her (vilbli.no)

 Ungdomsskoleelevenes arbeid gikk ut på å lage følgende meny: Alkoholfri cocktail

Ovnsbakt salmalaks med pepperrotkrem på en salatseng, servert med kuvertrundstykke

Stekt svinenakke og lammepølse med rotmos, grønnsaker og sjysaus

Sjokoladefondant med chili og kanel, og eksotisk frukt-kompott

Emneord: Utdanning