Lytt til tekst
SØK MENY

Royal glans over åpningsutstillingen

Kronprinsparet ble møtt med blomster og mange tilskuere. Foto: VFK / Christian Brekke
Kronprinsparet åpnet utstillingen” Kongens Velde” på Slottsfjellsmuseet tirsdag 23. mai. Jubileumsutstillingen markerer at det er 800 år siden Håkon Håkonsson entret den norske tronen.

Flere hundre gjester og publikummere fikk med seg den høytidelige åpningen av” Kongens velde”, årets hovedsatsing på Slottsfjellsmuseet. Besøk av kronprinsparet var det store trekkplasteret, og kronprinsen trakk fram de mange gode minnene fra hytta på Tjøme og Tønsberg i åpningstalen.

Men dagen skulle handle om historie og utstillingen tar for seg norsk og nordisk middelalderhistorie.

– Historien om Håkon Håkonsson handler om et Norge i full splittelse, men Håkon klarer å skape fred og samle i løpet av sine 46 år som konge. Under Håkon Håkonssons tid kom både Island og Grønland under den norske kronen, i det som kalles norgesveldet, sa Kronprins Haakon i åpningstalen.

Kong Håkon Håkonsson var opptatt av å bringe kunnskap og klokskap videre til arvingen sin, og derfor antar vi at han fikk skrevet” Kongespeilet”. Dette er en samtale mellom en konge og hans sønner. Verket er på utlån fra universitetet i København og står sentralt i utstillingen. Teksten er typisk middelaldersk, men mye kan overføres til i dag.

– Utstillingen viser at vår egen historie 800 år tilbake er aktuell for oss fremdeles. Den viser betydningen av gode relasjoner mellom ledere i forskjellige land. Den viser betydningen av kulturutveksling over landegrenser. Og den levendegjør gammel visdom i Kongespeilet for oss. Derfor blir utstillingen «Kongens velde» også en nyttig påminnelse om hvor vi kommer fra, og om de verdiene vi må verne om, sa Kronprinsen.

Kronprins Haakon

Fylkesordfører Rune Hogsnes trakk blant annet fram at utviklingen går fremover, og at utdanning ikke lenger er forbehold eliten i samfunnet. Elever fra byggfag på Re videregående skole var tilstede og viste laftekunst.

- Ungdom tar utdanning på alvor, og interesserer seg for sin egen framtid. Elevene fra Re videregående skole er eksempler på det. Jeg er kjempestolt av den videregående opplæringen i Vestfold, og samarbeidet mellom videregående skoler og museene, sa fylkesordføreren.

Fylkesordfører Rune Hogsnes

En utstilling for alle

  Utstillingen er for alle, men det er tenkt spesielt på formidling mot barn og unge. Det var også lagt opp til mange "middelalderske" aktiviteter for små og store i uteområdet i forbindelse med åpningen. Her var det barnehager, skoleklasser, lafting av miniatyrhus, riddere på kjepphester, slingring, ringdans og demonstrasjon av ulike håndverk. Søndre Slagen skolekorps og Vestfold ungdomsstrykeorkester stod for musikken.

– Det å komme hit til Tønsberg å få servert historien på denne måten er viktig, sier kronprins Haakon.

I tillegg til kronprins Haakon og fylkesordføreren, talte museumsdirektør Lena Fahre og ordfører i Tønsberg, Petter Berg.

– Jeg er glad for at kronprinsparet er tilstede her i dag og kaster lys over en viktig kulturhistorisk utstilling. Dermed rettes fokus mot Tønsberg som Middelalderby, sa ordføreren i sin tale.

Kjempegøy å møte kronprinsparet

Barn fra Slagen barnehage i Tønsberg hadde som oppdrag å bygge opp et byggesett i tre. Det ble etter hvert en laftet stavkirke.

– Det var kjempegøy, sa barna i kor; de spurte hva vi heter og hvordan vi klarte å bygge en så fin kirke. Kronprinsessen hjalp oss.

Slagen barnehage bygde stavkirke

 Også elevene fra Re videregående fikk tid sammen med kronprinsparet.

Elevene fra Re videregående skole

«Kongens velde» vil være mulig å oppleve i hele sommer. Les mer på http://www.slottsfjellsmuseet.no/

Lena Fahre (t.v) sammen med kronprinsparet

 

Middelalderpark med aktiviteter

Vestfold fylkeskommune er største eier av Vestfoldmuseene IKS og deleier i Stiftelsen Vestfold fylkesmuseum, som Slottsfjellsmuseet er del av.