Lytt til tekst
SØK MENY

Politiet om svart arbeid til elevene

Medbyggerne: Dette er landets første klasse som jobber mot svart arbeid som medbyggere. Foto: VFK
Medbyggernes pilotklasse på Re videregående skole får besøk av blant annet Politiet og andre samarbeidspartnere i arbeidslivet for å fortelle konsekvensene av svart arbeid, før klassen begynner å jobbe som i en «ekte» bedrift.

– Dette er viktig for elevene som skal ut i arbeidslivet etter skolen. Formålet med Medbyggerne er å få flere til å handle hvitt. Slik kan vi bidra til å sikre et stabilt og trygt arbeidsmarked, bedre de håndverksmessige utførelsene og hindre skadelige arbeidssituasjoner, sier utdanningsdirektøren i Vestfold fylkeskommune, Lisbeth Eek Svensson. 

Medbyggerne er et samarbeid mellom Vestfold Fylkeskommune, Skatteetaten, Politiet, Arbeidstilsynet, KS, Fylkesmannen i Vestfold og Telemark, kommunene, NHO, LO og bedrifter innen bygge- og anleggsbransjen i Vestfold.

Mer om oppstart for Medbyggerne på Re videregående skole. 

Pilotklassen må være forberedt

Fagopplæringssjefen i Vestfold fylkeskommune, Kristina Rabe starter dagen med å fortelle pilotklassen at det er viktig å være godt forberedt før de skal ut på arbeidsplassen.

–  Pilotprosjektet på Re videregående skole handler om å gjøre elevene godt rustet til å møte arbeidslivets lover og regler i forhold til blant annet skatt, HMS, lønn og arbeidskontrakter, sier Rabe.

Regionale verneombud for bygg over hele landet besøkte over 4000 bedrifter i 2018. Av dem ble det stanset over 1800 bedrifter som brøt lover og regler for sikkert arbeid.

– Over halvparten av arbeidsplasser blir stoppet på grunn av farlig arbeid med umiddelbar fare for liv og helse. Vi håper dette kan ha en forebyggende effekt til skoler med byggfaglinjer, slik at elevene tar dette på alvor og med ut i arbeidslivet, sier regionalt verneombud, Geir Kaasa.

Mer om Medbyggerne her. 

Startskuddet 15. november

Pilotklassen skal jobbe som et virkelig snekkerfirma i 6 uker, og startskuddet er 15. november. Samtidig med at pilotklassen starter sitt snekkerfirma, samles nærmere 250 mennesker møtes på i Larvik for å lære om Medbyggerne og sammen jobbe mot svart arbeid.

Bilder

Emneord: Utdanning