Lytt til tekst
SØK MENY

Poesifestival i Larvik

Setter poesien i fokus

For andre år på rad arrangerer Larvik kommune i samarbeid med Vestfold fylkeskommune en poesifestival i Larvik Poesihovedstad. I år vil publikum blant annet få oppleve en reise gjennom Harald Sverdrups liv og forfatterskap. Det har blitt endringer i programmet. Per-Mathias Høgmo som skulle snakket om poesi og fotball deltar likevel ikke.

Årets Poesifestival setter poesien i fokus den siste helgen i august. Vestfold fylkesbibliotek innleder med et poesiseminar fredag 25. august. Her vil publikum blant annet få møte skuespiller Torstein Andersen og Harald Sverdrups datter, -sanger og smykkekunstner Elfi Sverdrup, som leser et utvalg av Harald Sverdrups beste dikt.

Harald Sverdrup var framsynt og skrev dikt om de fleste av livets sider. Alt fra torskeskiver på en tallerken til dobbeltbunnete naturdikt, dikt om kjærlighet, krig og det å gjøre ingen ting. Diktene får deg til å undres over livets små detaljer, verdensrommets enorme størrelse, krigens bestialske grusomheter, ekstatisk lykkerus og hverdagslige kjærlighetsopplevelser. Harald Sverdrup er en av etterkrigstidens største lyrikere.

– Seminaret er spekket med poeter og litteraturkritikere på programpostene, noe som gjør det faglige programmet godt og variert for alle som brenner for poesiens magi og eksistens, sier rådgiver Aase Wivestad hos Vestfold fylkesbibliotek.

Festivalåpning av Herborg Kråkevik

Fredag kveld åpner Herborg Kråkevik Poesifestivalen på Sanden Scene i Bølgen kulturhus. Vel så mye som rikt jordsmonn er Vestfold rik på poesi. Nasjonale og nordiske stjernepoeter ankommer fylket i august, til Poesihovedstaden Larvik. Årets Wildenveypris deles også ut.

– Festivalen tiltrekker seg noen av Skandinavias aller beste poeter. Den favner både bredt og smalt. Det er ekstra stas at Nordisk råds litteraturprisvinner i 2016, Katarina Frostenson, har takket ja til å komme til Larvik. Søndag 27. august blir det poesigudstjeneste i Nanset kirke i samarbeid med Tunsberg bispedømme, sier prosjektleder Helle Riis.

Foto: Aase Wivestad

 

Poesihovedstad Larvik

I samarbeid med Vestfold fylkeskommune har Larvik kommune bestemt seg for å gjøre Larvik til en nasjonal poesihovedstad. Prosjektet er både et kulturprosjekt og et by- og stedsutviklingsprosjekt, og genererer ny aktivitet lokalt og nasjonalt.

– Vi er tidlig i etableringsfasen, og må bygge sten for sten for å nå målet om å bli en poesihovedstad. Det gjør vi blant annet ved å trekke poesien som en rød tråd gjennom by- og stedsutviklingen i Larvik, sier Riis.

Larvik har huset noen av de mest kjente poetene, nemlig Hermann Wildenvey, Gunnar Reiss – Andersen, Bjørn Aamodt og Sigurd Mathiesen, for å nevne noen. Byen har i tillegg en Poesipark, med til sammen 60 installasjoner som er spredt rundt om.

Se også: