Lytt til tekst
SØK MENY

Padleled Vestfold åpner 26. juni

Foto: Ann-Helen Lian
26. juni på Fjærholmen i Tønsberg åpner Norges første sammenhengende padleled. Det blir aktiviteter for store og små, og padlere og friluftsinteresserte fra hele regionen ønskes velkomne.

Etter to års intenst arbeid og planlegging, er det klart for åpningen av Padleled Vestfold, med sammenhengende padleruter langs hele Vestfoldkysten. Tirsdag 26. juni fra kl. 17.00 blir det åpningsarrangement på Fjærholmen. Prosjektleder Bård Andresen fra Vestfold fylkeskommune håper mange møte opp, og garanterer en innholdsrik ettermiddag i padlingens tegn.

- Hovedmålet med Padleled Vestfold er stimulere til økt fysisk aktivitet og bruk av skjærgården, gjennom bedre tilrettelegging for det enkle og miljøvennlige friluftslivet. Dette skal være et lavterskel tilbud, og mange av rutene er beregnet for nybegynnere. På åpningsarrangementet blir det muligheter for de som ikke har padlet før til å låne kajakk og få veiledning, sier han.

Ordføreren i Færder kommune skal foreta offisiell åpning ved å avduke et informasjonsskilt med turforslag fra Fjærholmen. Det blir også kajakksimulator og knutekurs for barna, utlodning av kajakkurs, servering av mat og drikke, og ikke minst - felles kajakktur.

92 merkede ruter

Padleled Vestfold er igangsatt av fylkeskommunen, men er et samarbeidsprosjekt hvor alle kystkommunene deltar. Engasjementet har ifølge Andresen vært stort.

- Det er fantastisk at alle fylkets kystkommuner har ønsket å delta. I tillegg har også Oslofjorden friluftsråd og padlemiljøene i fylket bidratt med sin kunnskap. Fra 26. juni vil man kunne padle sammenhengdende ruter fra Svelvik i nord til Larvik i sør. Padlerne vil kunne velge mellom hele 92 ruter, hvor samtlige er ROS-analysert og graderte i samarbeid med Norges padleforbund, forteller Andresen.

Alle rutene med turforslag vil være tilgjengelige til åpningen 26. juni i en egen mobilapp, via friluftsappen OUTTT, og i en egen kartbok. Kartboken vil bli delt ut gratis på åpningsarrangementet, og blir etter hvert tilgjengelig fra kystkommunenes servicetorg. Rutebeskrivelsene i appen og i kartboken inneholder merking av parkeringsplasser, teltplasser, toalett, ferskvannskilder med mer, for at padlerne skal kunne planlegge turene best mulig.

Overnatting i padlehuker

Som en del av Padleled Vestfold skal det også oppføres enkle overnattingsplasser; «padlehuker», langs leden, tegnet av Arkitektkontoret Biotope. Padlehukene kommer i flere moduler, noen med flere oppholdsrom slik at flere grupper kan oppholde seg der på en gang. Det blir satt opp en overnattingsmodul til åpningen som folk kan se og prøve.

- Byggingen av de første padlehukene skjer i august, på Østre Bolærne og Ildverket. Gjennom høsten og vinteren blir det bygget ytterligere 5-6 padlehuker langs kysten. Det er kommunene som er ansvarlige for byggingen, og dette tar noe tid grunnet av byggesaksbehandling. Vi vil informere løpende om status på padlehukene på vår Facebook-side, forklarer Andresen.

I løpet av sommeren vil det bli plassert ut 28 skilt med nyttig informasjon på de mest sentrale utgangspunktene for turer langs padleleden. De store P-ene på kartene i appen og i kartboken forteller hvor disse skilte vil stå.

- Møt opp på Fjærholmen 26. juni kl. 17.00, enten du allerede padler, lurer på å begynne, eller bare er nysgjerrig på Norges første padleled, er oppfordringen fra prosjektleder Bård Andresen.

 

Meld din interesse og hold deg oppdatert om åpningsarrangementet på eget Facebook-event her

Følg utviklingen av Padleled Vestfold Facebook

 

Fakta Padleled Vestfold
  • Padleled Vestfold skal bidra til at alle vil finne passende og sikre turer å padle langs Vestfoldkysten, gjennom merking, skilting, enkle overnattingssteder og annen tilrettelegging
  • Skal stimulere til økt fysisk aktivitet og bruk av skjærgården, gjennom bedre tilrettelegging for det enkle og miljøvennlige friluftslivet
  •  Hovedsakelig et informasjons- og motivasjonsprosjekt hvor det skal gjøres færrest mulig inngrep i naturen
  • Et samarbeid mellom fylkeskommunen og kystkommunene. Fylkeskommunen er initiativtaker og prosjektleder, og har ansvaret for å utvikle konseptet for padleleden. Kommunene har ansvar for å gjennomføre og finansiere merking og tilrettelegging langs leden
  • Målet er at hele padleleden, fra Svelvik i nord til Larvik i sør, skal være ferdig skiltet og merket innen sommeren 2018
  • Prosjektet er unikt i nasjonal sammenheng