Lytt til tekst
SØK MENY

Norges første vikingguider

Gå direkte til

For første gang har Vestfold fått offisielle vikingguider godkjent av Norges Guideforbund. Dette er et viktig steg på veien for å kunne etablere Vestfold som det viktigste vikingfylket i Europa.

10. januar var Vestfolds første vikingguider fra Oseberg båtlag og tekstilgruppe, Borre vikinglag og Kaupangprosjektet, samlet med de andre guidene i Vestfold guideforening og Trude Schelbred fra Visit Vestfold.                                                                  

Nesten to år har det tatt med opplæring, før disse vikingguidene endelig kunne avlegge sin eksamen i viking-bussguiding i regi av Vfk-Kulturarv og Norges guideforbund.

Opprettelse av Vestfold guideforening

I april 2017 slo Tønsbergguidene seg sammen med Sandefjordguiden og dannet Vestfold guideforening. Med de syv nye vikingguidene er det nå 23 medlemmer i den relativt unge guideforeningen.    

Det er veldig spennende at Vestfold guideforening nå blir så stor, robust og vidtfavnende. Nå skal de få hjelp av Kulturarv i Vestfold fylkeskommune til å lage en ny hjemmeside, der det skal bli enkelt å booke seg akkurat den guiden man ønsker.

Vikingguiding fra buss

Trude Schelbred fra Visit Vestfold gleder seg også til den nye hjemmesiden er klar, slik at alle turister og vestfoldinger nå lettere kan få tilgang til vikingguiding fra buss.

– Forutsigbarhet er et viktig stikkord i denne forbindelsen. Vi må vite at det er vikingguider tilgjengelig for bussguiding, før vi kan tilby dette til turister, sier Schelbred i Visit Vestfold.

Revitalisering av «Vikingveien»        

Vestfolds «Vikingvei» må vel være den mest tilgjengelige samlingen av spektakulære viking-kulturminner spredt utover et relativt begrenset område: Borrehaugene med Midgard Historisk Senter, Oseberghaugen, Tønsberg med Haugar, Slottsfjellet og Farmandshaugen, Gokstadhaugen og Heimdalkaupangen, Istrehågan, Kaupang og Mølen. Det er disse kulturminnene som skal bys frem for alle som måtte ønske det.

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?