Lytt til tekst
SØK MENY

Musikaler med merverdi

Nå er det tid for musikaler rundt om på Vestfolds videregående skoler. Foto: VFK
Hvert år setter videregående skoler i Vestfold opp store forestillinger. Det ruster elevene og gir en merverdi langt utover det faglige.

Ved de videregående skolene i Vestfold som tilbyr musikk, dans og drama settes det hvert år opp musikaler og forestillinger. En tradisjon som har vart i mange år. Det er musikk- og danseelevene som står for storslåtte produksjoner med et så profesjonelt uttrykk at både lokalmedia og - befolkning sitter igjen i salen med bakoversveis. Mange av elevene vil vi helt sikkert se på scener i fremtiden.

– Forestillingene er med på å sette de videregående skolene i Vestfold på kartet og viser at vi tar elevene seriøst, at de får utbytte av tiden hos oss og at vi har profesjonelle lærere som følger dem godt opp, sier Anders Buaas, lærer og produsent for årets musikal ved Thor Heyerdahl videregående skole i Larvik.

Stort utbytte

For 12. året setter de opp forestilling ved Thor Heyerdahl videregående skole, det er andre året de har musikal på repertoaret. Etter fjorårets enorme suksess med «Grease», får vi se elevene i «American Idiot» 13. og 14. februar i Bølgen kulturhus.

I et hav av rock er ungdomsproblematikk i sentrum, med mye følelser, valg som må tas og kjærlighetsdrama. På scenen vil du se pur sceneglede, talent og engasjement – alt formidlet gjennom 80 elevers tolkning av det amerikanske punkrock-bandet Green Days låter.

– Vi som lærere ser at elevene har enormt stort utbytte av å jobbe på denne måten. Mange av dem blomstrer opp når de får utfoldet seg innen sang og dans. I tillegg til det rent musikalske, setter vi også ferdigheter som samhold, samarbeid, kreativitet og kommunikasjon høyt, forteller Buaas.

Se hvor og når skolene har musikaler.

20 år med musikaltradisjon

Greveskogen videregående skole lager også ulike forestillinger og konserter og setter opp en festival i mars. Sandefjord videregående skole har en 20 år lang tradisjon med å sette opp musikaler hvert tredje år, og i år settes opp musikalen «Miss Saigon», som neste uke har fire forestillinger.

– Til «Miss Saigon» har vi satt opp et stort orkester og på scenen er det solister, korister og dansere. Selv om skolene har et fordypningstilbud på musikk bruker vi elevenes kompetanse innenfor dans og drama også. Dette gjør at elever med interesse for både musikk, dans og drama finner det interessant å være med på disse prosjektene, sier avdelingsleder for musikk, dans og drama på Sandefjord videregående skole, Egil Lysebo.

Før den store premieren på Thor Heyerdahl videregående skole neste uke, settes alle nerver og prestasjoner på prøve.

– Jeg tror det gir en stolthet ved skolene som har mulighet til å ha slike oppsetninger. Og at det har ringvirkninger også utenfor skolen er jeg ikke i tvil om, sier Buaas.

Bilder fra øvelse på Thor Heyerdahl videregående skole