Lytt til tekst
SØK MENY

Fokus på munn- og halskreft

Foto: VFK / Marita Nilsen
Vestfold fylkeskommune markerer denne uken munn- og halskreftdagen 2018.

Munn- og halskreft i fokus

Vestfold fylkeskommune med sine 14 tannklinikker behandler over 40 000 pasienter i løpet av et år. Tannhelsedirektør Trine Orten Groven, har et ønske om at Vestfoldbefolkningen er oppmerksom på denne kreftformen.

– Vi har et lovfestet ansvar for å jobbe forebyggende ut mot befolkningen. Munn- og halskreft er en kreftform som øker på verdensbasis. Vi i tannhelsesektoren vil bidra til at alle folk i Vestfold er oppmerksom på denne kreftformen, forteller tannhelsedirektøren. Derfor markerer vi den internasjonale «Cancer awareness week», som i år fokuserer på munn- og halskreft.

Les om 3-åringenes første tannhelsesjekk.

Sjekk deg

Tidlig diagnose medfører at sykdommen i de fleste tilfeller kan behandles med et svært godt resultat. Men dessverre er det mange som oppdager det sent.

– Det er 150 personer som dør av munn- og halskreft i Norge hvert år. Vi vet at dette er en kreftform som hyppigst rammer personer over 50 år. Selv om vi undersøker og behandler mange barn i tannhelsesektoren, treffer vi også mange voksne og eldre mennesker. Dette året har vi økt våre ansattes kompetanse på munn- og halskreft, og nå ønsker vi altså å øke bevisstheten i befolkningen i Vestfold, sier Orten Groven.

Tannhelsedirektøren oppfordrer alle til å oppsøke sin faste tannpleier eller tannlege for sjekk.

– Dersom du har hatt ett eller flere symptomer i mer enn 3 uker, kan det være lurt å ta kontakt med din behandler for undersøkelse, sier Orten Groven. 

Symptomer på munn- og halskreft

1. Sår som ikke gror

2. Hes i stemmern

3. Vanskelig å svelge eller bevege tungen

4. Kul på halsen

5. Smerter i munnen 

www.munnoghalskreft.no

Emneord: Tannhelse