Lytt til tekst
SØK MENY

Fylkesordfører på Midgardsblot

Fylkesordfører Rune Hogsnes på Midgardsblot i borre. Foto: VFK / Marita Nilsen
Midgardsblotfestivalen i Vestfold åpnet i ekte metallstil. Vestfold fylkeskommune gir midler til årets musikkfestival på Borre for fjerde gang.

Fylkesordfører Rune Hogsnes er en av 5000 tilskuere på festivalen. Han er imponert over arrangørenes innsats.

– Det er kjempegøy å se en festival som klarer å blande det faglige innholdet med metallmusikk og vår Vestfold-kultur. Det står det stor respekt av. Nå skal det blotes, forteller fylkesordføreren.

Midgardsblot

Stine-Marie Schmedling jobber med kulturarv i Vestfold fylkeskommune, og er stolt over at Vestfold fylkeskommune støtter en festival som Midgardsblot.

– Det er en metallfestival med alt det som hører med. Musikalsk rommer festivalen hele spekteret fra reenactment-miljøet og folkemusikk til cyberpunk. I tillegg har du det faglige innholdet på seminarene, vikingmarked og metalyoga. Det er kanskje denne spesielle sammensettingen som gjør festivalen helt unik, meddeler Schmedling.

Festivalsjef Runa Strindin forteller at flere på festivalen åpnet helgen med å smøre blod i ansiktet.

– Festivalen åpner med bloting. For noen er det et ritual, for andre er det mer et teater og underholdning. For noen er det hellig og for andre er det gøy, sier festivalsjefen.

Vikingsatsing i Vestfold

Ragnar Orten Lie jobber med kulturarv i Vestfold fylkeskommune og forteller at Vestfolds vikingtid og midgardsblot nå er den største kommersielle satsingen i Vestfold.

–  Med Gildehallen og Midgard som arena, vikingmarked og teltleir for frivillige i Vestfolds vikinglag er det en god blanding av kommersielle og frivillige krefter som her er i sving, sier Orten Lie. 

Vestfold fylkeskommune støtter festivalprosjektet. Festivaldeltakerne får faglig innhold om arkeologi og metallsøk fra Borre.

– Det gjennomføres metallsøk for deltakerne som en del av etterarbeidet etter festivalen, sier Orten Lie.

60 prosent deltar fra verden

Midgardsblot har blitt kjent over store deler av verden, hvor 60 prosent av årets deltakere kommer fra land som USA, Tyskland, Canada, Italia, Island, England og Mexico.

– Det kommer mange mennesker som er opptatt av vikingtid og mytologi. Dette kan for mange være første skritt inn for å vekke interesse for middelalderhistorie og arkeologi og ikke minst Vestfolds fantastiske kulturarv, sier Schmedling.

Fylkesordføreren meddeler at dette ikke er siste gang han ønsker å være med på en slik festival.

– Dette er det vi ønsker med vår vikingsatsing. Festivalen kan bli en tradisjon for mange, sier Hogsnes.

Festivalens program finner du her

Emneord: Kulturarv