Lytt til tekst
SØK MENY

Litteraturprisvinner på Poesifestival i Larvik

Litteraturprisvinner 2016, Katarina Frostenson. Foto: Seppo Samuli
For andre år på rad arrangerer Larvik kommune i samarbeid med Vestfold fylkeskommune en poesifestival i Poesihovedstaden Larvik. I år vil publikum få møte Nordisk råds litteraturprisvinner 2016, Katarina Frostenson. Hun skal blant annet samtale med Ole Paus, ledet av journalist i Dagbladet Fredrik Wandrup.

Årets Poesifestival setter poesien i fokus den siste helgen i august. Vestfold fylkesbibliotek innleder med et poesiseminar fredag 25. august. Her vil publikum blant annet få oppleve dikting på flere plan. Det blir foredrag om samtidslyrikken, om ‘språkets lausbikkje – poesien’ og ikke minst blir det forestilling om Harald Sverdrups liv og diktning.

– Poesifestivalen 2017 har et virkelig variert og spennende program med et topplag av poeter og gjester med bred publikumsappell. Ikke minst blir det en glede å få besøk av Frode Grytten. Han er kjent for de fleste med sine Twitternoveller og som fast huspoet i Salongen på NRK P2. På festivalen kan man oppleve både Frode Grytten Beat Band og programposten "Dagen derpå med Frode Grytten". Det er ellers en stor glede at det er Herborg Kråkevik som holder årets prolog og som er konferansier under Åpningsforestillingen. Kråkevik er en stor formidler av kunst og kultur, sier prosjektleder Helle Riis.

– Poesiseminaret er spekket med poeter og litteraturkritikere på programpostene, noe som gjør det faglige programmet godt og variert for alle som brenner for poesiens magi og eksistens, sier rådgiver Aase Wivestad hos Vestfold fylkesbibliotek.

Seminaret er også en arena for aktuelle spørsmål som vil stilles underveis; har poesien forlatt bokhylla til fordel for en scene og på nye plattformer? Hvis ja, hvilke muligheter gir det for poesien? Hvordan formidles poesien best på nye arenaer?

Poesigudstjeneste

Fredag kveld åpner Poesifestivalen på Sanden Scene i Bølgen kulturhus. Vel så mye som rikt jordsmonn er Vestfold rik på poesi. Nasjonale og nordiske stjernepoeter ankommer fylket i august, til Poesihovedstaden Larvik.

– Festivalen tiltrekker seg noen av Skandinavias aller beste poeter. Den favner både bredt og smalt. Det er ekstra stas at Nordisk råds litteraturprisvinner i 2016, Katarina Frostenson, har takket ja til å komme til Larvik. Søndag 27. august blir det poesigudstjeneste i Nanset kirke i samarbeid med Tunsberg bispedømmeråd og Vestfold fylkeskommune. Her vil også vinner av Spellemannprisen, sanger og låtskriver Marthe Valle synge og holde appell, sier Riis.

Bygger poesihovedstaden Larvik

I samarbeid med Vestfold fylkeskommune har Larvik kommune bestemt seg for å gjøre Larvik til en nasjonal poesihovedstad. Prosjektet er både et kulturprosjekt og et by- og stedsutviklingsprosjekt, og genererer ny aktivitet lokalt og nasjonalt.

– Vi er tidlig i etableringsfasen, og må bygge sten for sten for å nå målet om å bli en poesihovedstad. Det gjør vi blant annet ved å trekke poesien som en rød tråd gjennom by- og stedsutviklingen i Larvik, sier Riis.

Larvik har huset noen av de mest kjente poetene, nemlig Hermann Wildenvey, Gunnar Reiss – Andersen, Bjørn Aamodt og Sigurd Mathiesen, for å nevne noen. Byen har i tillegg en Poesipark, med over 60 installasjoner som er spredt rundt om.

Les mer om:
•Påmelding til poesiseminaret
Poesifestivalen i Larvik på Facebook