Lytt til tekst
SØK MENY

Litteraturprisen til Kari Woxholt Sverdrup

Deles ut på Litteraturuka

Vestfolds Litteraturpris for 2017 tildeles Kari Woxholt Sverdrup (f. 1957) for hennes barne- og ungdomsbøker.
- Vi er glade for å gi prisen til en barne- og ungdomsbokforfatter. Bak tildelingen står en enstemmig jury, forteller Ellen Eriksen, juryleder og hovedutvalgsleder for kultur, idrett og folkehelse.

Grafisk blad og reisestipend

Sverdrup debuterte i 1993 med ungdomsromanen Hjemme er et annet sted og var senest aktuell med barneboka Glassroser i 2016. Siden 2008 har Kari Sverdrup vært forfatter på heltid. Hun bor nå i Stokke og arbeider i det daglige med skriving, forfatterturnéer og konsulentvirksomhet. Flere av Sverdrups bøker er oversatt til dansk og tysk.
Årets litteraturpris deles ut av fylkesordføreren under Åpningsforestillingen for Litteraturuka i Vestfold 6. november i Tønsberg. Prisen består av et grafisk blad av en vestfoldkunstner og et reisestipend på 25 000 kroner.

Under radaren

Kari Woxholt Sverdrup har vært lærer, undervisningsinspektør, bokhandler, oversetter og leder av Norske barne- og ungdomsbokforfattere (NBU). Kari Sverdrup har også hatt styreverv i Foreningen !Les, Norla og Kopinor. Hun debuterte som forfatter med «Hjemme er et annet sted» i 1993 og har gitt ut en rekke titler for barn og ungdom.
- Kari Sverdrup er en av disse forfatterne som kan gå litt under offentlighetens litterære radar, til tross for at hun er en av de virkelig gode, sier juryens sekretær Steinar Engeland, rådgiver litteratur i Vestfold fylkeskommune.
Sverdrup er utdannet cand.mag. med fagene statsvitenskap, religionshistorie, engelsk, fransk, og pedagogikk og barne- og ungdomslitteratur.

Vestfolds litteraturpris

Vestfolds litteraturpris tildeles en forfatter som personlig eller gjennom sitt forfatterskap har tilknytning til Vestfold fylke. Prisen ble innstiftet i 1997, og ble frem til 2009 utdelt av bokhandelen Norli i Tønsberg (tidligere Olafsens Bog- og Papirhandel). Vestfold fylkeskommune overtok eierskap og rettigheter til prisen og utdelingen i 2012. Siden da har prisen gått til Jørn Lier Horst, Mathis Mathiesen, Kurt Aust, og Steinar Opstad.
Vestfolds litteraturpris er primært en skjønnlitterær pris, men kan også gis til en sakprosaforfatter. Juryen for prisen består av fem medlemmer: Ellen Eriksen (folkevalgt), Fredrik Wandrup (kritiker i Dagbladet), Aase Wivestad (rådgiver Vestfold fylkesbibliotek). Britt Døvle Larsen (biblioteksjef i Sande) og Linda Wahlmann Olsen (norsklektor på HSN).