Lytt til tekst
SØK MENY

Heia årets lærebedrifter

Her tar Sandefjordordfører Bjørn Ole Gleditsch imot lærlingstafettpinnen av Vestfold fylkeskommune. Foto: VFK
Vestfold fylkeskommune overrekker herved lærlingstafettpinnen videre fra DAVA Foods i Larvik til Sandefjord kommune ved Sandefjordordfører Bjørn Ole Gleditsch, som neste lærebedrift.

Lærlingstafetten i teten

I et samarbeid med NHO, LO og opplæringskontorene i Vestfold har Vestfold fylkeskommune opparbeidet lærlingstafetten 2018. Lærlingstafetten er en kjent aktivitet i Vestfold som startet i 2016 og som skal gi rom for at lærlinger får læreplass i bedrifter.

Tone Elisabeth Wierød jobber med fagopplæring i Vestfold fylkeskommune og forteller at lærlingstafetten gir et løft for lærebedrifter og lærlinger.

– For Vestfold fylkeskommune er det et mål å rekruttere lærebedrifter og skape informasjon om yrkesfag. Vi ønsker å fremme fokus rundt lærebedrifter og fordelene de får ved å ha lærlinger i sin bedrift, forteller Wierød.

Sandefjord kommune som stor opplæringsaktør

Sandfjord kommune er en lærebedrift med lang historie om å ta imot lærlinger. Sandefjordordfører Bjørn Ole Gleditsch har som mål å ta imot 72 lærlinger for året 2018/2019. Han er sikker på at det er med på å løfte Sandefjord kommunes fagkompetanse.

– De som går ut av videregående skole er fremtiden i forhold til å sikre fagkompetanse innenfor en rekke fagområder, sier ordføreren.

Som IT-lærling i Sandefjord kommune, er Ludvig Hansen (18) fra Sandefjord videregående skole veldig fornøyd med arbeidsplassen han er utplassert i, sine kollegaer og hans arbeidsoppgaver. Samtidig er han glad for at han fikk plass som lærling der han ønsket, som han vet flere ikke alltid får.

– Jeg var heldig. Om man er tidlig ute og viser initiativ så skal det ikke så mye til for å få plass, meddeler lærlingen. Det er jo begrenset med antall lærlingsplassser fortsetter Hansen. Samtidig er det 6 andre lærlinger til stede og vi får god opplæring avslutter IT-lærlingen.

IT-lærling Ludvig Hansen (18)

Her startet stafetten i Sandefjord.                                                           

Hva om en elev ikke får læreplass?

Lærlingstafetten skal få flere bedrifter til å ta imot lærlinger. I skrivende stund mangler 417 lærlinger læreplass.

– Lærlingene som ikke får tilbud om læreplass, får beskjed om å møte opp på skolen de kommer fra og takke ja til tilbudet om Vg3 fagopplæring. Om de takker nei blir de overført til oppfølgingstjenesten. OT jobber med å få dem ut i arbeid eller tilbake til skolen, forteller Wierød.                                       

Introduksjonsfilm om Vg3 fagopplæring her.

Til nå har
75 lærlinger fått plass siden stafetten startet.
542 lærlinger totalt fått læreplass i Vestfold.
416 lærlinger har fortsatt ikke plass.

 

Emneord: Utdanning