Lytt til tekst
SØK MENY

– Lærling må vi ha!

Lærlingstafetten 2018 er i gang. Brygga11 ble overrakt første etappe. Foto: VFK
Stafetten er i gang. Vestfold fylkeskommune delte ut i dag lærlingstafettpinnen til årets første lærebedrift Brygga11 hvor Thomas Strand fra kokkelinja på Sandefjord videregående skole er deres lærling.

Fylkesordfører Rune Hogsnes åpnet hele stafetten med å overrekke stafettpinnen til lærebedriften Brygga11. Han meddeler hvor viktig det er med å ta imot lærlinger i bedrifter.

– Som lærling i en bedrift, får eleven opplæring i sitt fag. Derfor er det også svært viktig at bedrifter gir rom for lærlinger og ønsker å lære sitt fag til elever som skal ut i arbeidslivet. Vi i Vestfold fylkeskommune oppfordrer flere bedrifter til å ta imot lærlinger på sin arbeidsplass, forteller en entusiastisk fylkesordfører.

Stafetten i Vestfold er i gang

I et samarbeid med NHO, LO og opplæringskontorene i Vestfold har Vestfold fylkeskommune opparbeidet lærlingstafetten. Lærlingstafetten er en kjent aktivitet i Vestfold som startet i 2016 og som skal gi rom for at lærlinger får læreplass i bedrifter.

Vestfoldpolitiker Frode Hestnes (FrP) er leder for hovedutvalget for utdanning og er tilstede på stafettstart på Brygga11.

– Det planlegges oppmerksomhet rundt bedriftene som tar imot ny lærling i år. Stafett er et godt bilde på det gode samarbeidet som kreves. Å overlevere oppgaver, ta ansvar, gi informasjon og ikke minst skape entusiasme for å bidra til å skaffe læreplasser sammen, forteller Hestnes.

Gått opp i karakter etter praksis

Lærling Thomas Strand er første lærling hos bedriften som tar imot lærlingstafettpinnen, og er klar for å jobbe som kokk hos Geir Skeie.

– Det er helt rått! Endelig begynner jeg som lærling, og har mulighet for å bruke alt jeg har lært i praksis. Jeg gleder meg til å lære kokkekunster av Geir, forteller lærlingen.

Den nye lærebedriften innen restaurant- og matfag er Geir Skeie sin restaurant Brygga11 i Sandefjord. Eier av restauranten er kokk Katrine Borg Skeie, og hun er strålende fornøyd med å ha en lærling i sin bedrift.

– Lærling må vi ha. Mange kan være skoleleie og da er praksis veldig viktig. Vår lærling Thomas var ikke så god i engelsk, men nå har han gått opp flere karakterer i engelsk etter å ha jobbet her. Det viser at det blir en helt annen lære ved å jobbe ute, sier Skeie.

Trenger du lærling?

492 elever uten læreplass

I dag er det rundt 492 elever som står uten læreplass, hvor flere av disse er i kontakt med potensielle bedrifter. Det mangler læreplasser i mange fag som blant annet i fagene el-fag, helsefag og barne- og ungdomsfaget.

Kristina Rabe fra Vestfold fylkeskommune jobber med lærlingstafetten og forteller at målet er å få flere læreplasser.

– Det å ta inn en lærling er bra for bedriften, både for verdiskaping, fagutvikling, arbeidsmiljøet og at det gir fagutvikling for alle. Samtidig er det moro å ha noen unge inne, sier Rabe.