Lytt til tekst
SØK MENY

La barna få bli med på Sommerles!

- Vi har også i år fått et integrert plattformspill på nettsiden, som vi tror vil bli kjempepopulært. Sommerles skal være gøy, og inspirere barna til å lese. Vi håper derfor på rekorddeltakelse i år, sier Pernilla Slotte Hjermann i Vestfold fylkeskommune, som er prosjektleder for Sommerles. Foto: VFK / Marita Nilsen
Nå er Sommerles i gang for alle skolebarn. La dem bli med på lesekampanjen som skaper leseglede og motiverer barn til å holde leseferdighetene ved like gjennom en lang sommerferie!

For syvende året på rad arrangerer Vestfold fylkeskommune og Vestfoldbibliotekene en felles sommerlesekampanje – Sommerles – for alle elever fra 1. – 7. klasse. Sommerles er en digital lesekampanje som varer fra 1. juni til 31. august.

Det lønner seg å bli med fra start, og nå kan barn og foreldre registrere en profil og komme i gang med Sommerles her: www.sommerles.no

På www.sommerles.no kan barna registrere bøkene de leser, samle poeng, prøve det nye spillet, få kule premier og lesetips, lese den eksklusive Sommerles-fortellingen, løse oppgaver og følge med på hva venner leser. Bøkene kan de låne på biblioteket.

Sommerles passer for alle

Sommerles startet i Vestfold i 2012 og har vært en stor suksess gjennom flere år. I fjor deltok 58 963 barn fra 300 kommuner. I år er kampanjen nasjonal for første gang og over 370 kommuner fra alle fylker deltar.

- Jeg anbefaler Sommerles på det varmeste for alle skolebarn, fordi lesekampanjen gir barn lyst til å lese. Det er viktig å holde leseferdighetene ved like gjennom en lang sommerferie, og Sommerles er delt inn i nivåer og passer for alle, sier Mette Kristin Gjerdrum, fylkesbiblioteksjef i Vestfold fylkeskommune.

- Jeg oppfordrer foreldre til å hjelpe barna sine med å registrere seg på nettsiden allerede nå, for det er gøyere å være med helt fra starten. Effekten av lesekampanjen vil barna merke når skolen starter igjen til høsten, sier hun.

Det er Vestfoldbibliotekene som driver sommerlesekampanjen for barn i sin kommune, og fylkesbiblioteksjefen oppfordrer foreldre til å gjøre bibliotekbesøk til en del av årets sommeraktiviteter.

Sommerles gjør lesing gøy

Sommerles er en digital lesekampanje der barna lager en profil på www.sommerles.no, registrerer alt de leser og samler poeng for hver leste side. De kan prøve det nye spillet, få kule premier og lesetips, lese årets Sommerles-fortelling, løse oppgaver og følge med på hva vennene leser. Barna får også poeng for å lytte på lydbøker og når noen leser for dem.

- I år er vi ekstra glade for at hele landet er med på Sommerles.no, som fikk sin spede start her i Vestfold i 2014. Som vanlig har vi en ny og spennende fortelling spesialskrevet for Sommerles, og det tøffe designet på både nettsiden og premiene er preget av denne, sier Pernilla Slotte Hjermann i Vestfold fylkeskommune, som er prosjektleder for Sommerles.

- Vi har også i år fått et integrert plattformspill på nettsiden, som vi tror vil bli kjempepopulært. Sommerles skal være gøy, og inspirere barna til å lese. Vi håper derfor på rekorddeltakelse i år, sier hun.

Hjermann forteller at Sommerles nå også blir gjenstand for et forskningsprosjekt. Vestfold fylkeskommune i samarbeid med Møreforskning Molde har fått støtte fra Forskningsrådet og Nasjonalbiblioteket til å forske på effekten av sommerlesekampanjen.

Kom i gang

 • Registrer deg på www.sommerles.no med lånekort og foreldres e-postadresse.
 • Opprett en profil med brukernavn og passord, og sett i gang og les!
 • Registrer boken (de fleste bøker ligger i bokbasen).
 • Samle poeng (XP) og kom opp i level ved å lese, og ved å svare riktig på oppgaver i det integrerte. Sommerles-spillet (nytt i 2018). Man oppnår også digitale trofeer underveis.
 • På level 10, 20 og 30 kan barna hente en kul premie på biblioteket.

Hva er Sommerles?

 • Sommerles er en gøyal lesekampanje som varer fra 1. juni til 31. august, og som driftes av bibliotekene.
 • Alle elever i 1. til 7. klasse kan delta (inkludert de som skal begynne i 1. klasse til høsten og de som går ut 7. klasse i juni).
 • I Sommerles blir barna belønnet for innsatsen både med digitale trofeer og med kule, fysiske premier de kan hente på bibliotekene.
 • Sommerles er for alle, enten man er supergod, leser helt greit eller sliter litt med å lese. Det er til og med for barn som ikke har lært å lese enda.
 • På Sommerles teller vanlige bøker, e-bøker, lydbøker og tegneseriebøker. Om barna leser selv eller andre leser høyt for dem, er akkurat like fint. All lesing teller og gir poeng.
 • Sommerles er nettbasert, og barna registrerer bøker de leser på www.sommerles.no. Sjekk nettsiden for mer informasjon.
 • Sommerles er utviklet av Vestfoldbibliotekene, Vestfold fylkeskommune (fylkesbiblioteket) og Snuti. Telemark fylkesbibliotek og Finnmark fylkesbibliotek har bidratt til årets kampanje.

Spørsmål?

Ditt lokale bibliotek har mer informasjon om Sommerles. 

Prosjektleder for Sommerles er Pernilla Slotte Hjermann.