Lytt til tekst
SØK MENY

En hyllest til arbeiderne

Arbeiderne på den nye Horten videregående skole. Foto: Runar Bekkhus \ VFK
Takket være byggebransjen og arbeiderne på nye Horten videregående skole, er det i dag kranselag på den snart splitter nye og grønne Vestfoldskolen. Vestfold fylkeskommune har vært på byggeplassen og fått fram arbeidernes tanker om jobben de har gjort så langt.

En urgammel tradisjon

– Arbeiderne fortjener virkelig kake, forteller Runar Bekkhus som jobber som byggeleder fra Vestfold fylkeskommune.

Siden nye Horten videregående skole blir Norges første og grønneste skolebygning, er det et høydepunkt endelig å få gulv, vegger og tak på plass.

– Et kranselag feirer nettopp dette at en bygning har reist seg, og at noen av de mest krevende stegene ved et slikt byggearbeid er gjort, forteller Bekkhus.

Det er i tradisjon tro at det blir arrangert et kranselag.

– Helt fra gammelt av har det alltid blitt arrangert et kranselag i byggebransjen når en bygning er tett. Om byggeherren som det den gang het ikke inviterte til kake, og på den tiden også en dram, hang arbeiderne opp en galge som tegn på at byggeherren er gjerrig, forklarer Bekkhus.

 

Her kan du følge med byggingen minutt for minutt.

Et røft arbeidsmiljø

Lærling fra Thor Heyerdahl videregående skole, Michael Pham (19), synes det er spennende å jobbe på en skole som bygges i verdensklasse.

– Jeg har aldri gjort noe slikt før, og det er veldig lærerikt å jobbe her, sier lærlingen. Jeg gjør alt jeg får beskjed om, fortsetter Pham.

Som ventilasjonssjef på arbeidsplassen, har Ole Henrik Pettersen (50) fra Vestfold klima og ventilasjon AS observert at lærlingen gjør sin jobb.

– Jeg ser han har gipset og jobbet med treverk. Og foret vegger. Og jeg har sett han på arbeidsplassen, forteller Pettersen. Samtidig som at jeg synes vi tar dem litt hardt noen ganger, smiler Pettersen.

Sjefen til Pham, Per Gunnar Sjulstad (50) er tømrer i Veidekke og forklarer at alle lærlinger hos dem skal gjennom et program.

– Læringen skal være med på alt fra vindusinnsetting til plasting, sier Sjulstad.

– Heldiggris, bryter Pettersen inn.

Imponert over egen kildesortering

Byggingen går etter strenge krav, lover og regler slik at nye Horten videregående skole opprettholder sin status som Norges grønneste skole.

– Vi er selv imponerte over vår resirkulering. Vi sorterer 99 prosent av avfallet, som er ekstremt i forhold til andre byggeplasser. Likevel er det lettere enn folk tror å sortere. Jeg trodde det skulle bli et helvete. Det er det som er mest ekstremt her, sier ventilasjonssjefen.

Runar Bekkhus forteller om en grønn Vestfoldskole som står klar til skolestart neste år.

Kranselag

  • Kranselag er en fest for arbeiderne på arbeidsplassen når bygget de jobber på er reist.
  • Gammel tradisjon at byggeherren (prosjektleder) spanderer fest på byggearbeiderne.
  • Feires når bygget er tett. Altså når gulv, vegg og tak er reist.
  • Blir markert ved at arbeiderne heiser opp en krans på byggeplassen
  • Om ikke byggeherren spanderte fest på arbeiderne når et bygg var reist, så ble de sett på som gjerrige.

Kilde: Runar Bekkhus / snl