Lytt til tekst
SØK MENY

Historisk åpning av nye Horten videregående skole

Elevrådsleder Ylva Storhaug-Paalgard mottok en symbolsk skolenøkkel av fylkesordfører Rune Hogsnes (t.v.) og rektor Gisle Birkeland som del av den seremonielle åpningen mandag 2. september Foto: Christian Brekke / VFK
I dag åpnet offisielt nye Horten videregående skole, og det ble skrevet et nytt kapittel innen utdanning, klima og miljø i Vestfold.

Vestfold fylkeskommune har investert 755 millioner kroner i det høyest miljøsertifiserte utdanningsbygget i Norge – sannsynligvis også i hele Europa – med sertifiseringsnivå BREEAM-NOR Outstanding.

– Vi har skapt et innovativt utdanningsbygg som i ordets rette forstand er åpent og inkluderende, til glede for elever, ansatte og innbyggere i Horten. Samtidig er dette et pionerprosjekt nærmest uten sidestykke innen klima og miljø – Norges første plusshusskole – som genererer mer energi enn det forbruker. Her setter vi en ny standard for fremtidens skolebygg. Jeg er ydmyk og takknemlig på vegne av fylkeskommunen og Vestfolds innbyggere. Gratulerer så mye, sier en tydelig stolt fylkesordfører Rune Hogsnes.

To statsråder på talerlisten

Som en del av det offisielle åpningsarrangementet mandag 2. september, var en rekke personer som er tilknyttet prosjektet samlet. Elever og ansatte ved skolen var selvskrevne gjester, i tillegg til kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner og klima- og miljøminister Ola Elvestuen. Ylva Storhaug-Paalgard representerte elevene med egen tale.

Kongelige Norske Marines Musikkorps satte en høytidelig ramme med en egenkomponert fanfare til skolen. Det varierte programmet bød i tillegg på dans ved Verzatil dancestudio, flere taler, bespisning og andre musikalske innslag.

Internasjonal oppmerksomhet

Fornybar energi har vært i fokus gjennom hele prosjektperioden, og på taket står blant annet ett av Norges største solcelleenergianlegg på hele 3.700 kvadratmeter. I bakken er det boret ned til fjell for å hente opp varme, og selve hjertet i skolen er verdens største spiraltrapp i massivtre; 20 tonn eik plantet midt i bygget.

– Ingenting er overlatt til tilfeldighetene når det gjelder materialbruk og innovative løsninger.  Tildelingen av BREEAM Awards 2019 for «Beste offentlige byggeprosjekt – designfase» anerkjenner innsatsen Vestfold fylkeskommune som byggherre, skolen og Veidekke med sine samarbeidspartnere har gjort for klima og miljø. Dette er et bygg i verdensklasse, og som bidrar til å sette Horten og Vestfold på kartet internasjonalt som Norges grønneste fylke, sier Hogsnes.

Offensiv skolesatsing i Vestfold

Nye Horten videregående skole er kronen på verket i en større skolesatsing i Vestfold. Over en tiårsperiode har politikerne brukt milliardbeløp på enten å bygge nytt eller rehabiliterte skolebygg.

– Vestfoldungdommen har et godt skoletilbud, også når det kommer til skolebygg. Investeringen vi har gjort her i Horten er nok et tydelig signal på at fylkeskommunen satser på kunnskap og utdanning, sier utdanningsdirektør Lisbeth Eek Svensson.

Skolen er spesielt utformet for å legge til rette for samhandling, blant annet ved å koble sammen kantine og bibliotek i sentrale deler av bygget. Utformingen bidrar til at elevene både ser hverandre og får mulighet til å samhandle på tvers av klasser og utdanningsprogram.

– Vi ønsker at elvene skal få et innblikk i arbeidet på andre studieretninger – en titt inn i en verden som de kanskje ellers ikke er en del av. Denne åpenheten er med på å styrke læringsmiljøet, i tillegg til at den bidrar til å viske ut det tradisjonelle skillet mellom studieforberedende og yrkesfaglige utdanningsprogram, noe vi har jobbet med i Vestfold over lang tid, sier Svensson.

Bilder fra åpningen

 

Mer om prosjektet   |   Video fra åpningen   |   Pressebilder

Nye Horten videregående er på 18 000 kvadratmeter fordelt over fire etasjer, og bygget for å huse 1 200 elever og 200 ansatte. En egen tannklinikk, Lystlunden tannklinikk, ligger i fjerde etasje og har egen inngang.

Nøkkelinfo

  • 18 000 m2
  • 1 200 elever
  • 200 ansatte
  • Breeam-NOR Outstanding
  • Plusshus, produserer mer energi enn det forbruker
  • 40 % klimagassreduksjon
  • Totalentreprenør er Veidekke Entreprenør AS