Lytt til tekst
SØK MENY

Her kan du prøve deg som rørlegger, sveiser og elektriker

«Åpent verksted» på Færder videregående skole. Foto: VFK
Det finnes et bredt spekter av hva Vestfold kan tilby av studieretninger og yrkesfag. Vestfold Fylkeskommune støtter videregående skoler så de kan åpnes for publikum slik at elever får øyne åpne for yrkesfag.

Frode G. Hestnes (FrP) er leder av hovedutvalget for utdanning, og har jobbet på for å få til et slikt tilbud som nå er åpent for alle i Vestfold.

– Med «åpne verksteder» rundt om på skolene i Vestfold, får elever og foresatte i fylket en unik mulighet til å se hva som finnes av ulike studietilbud innen fag og yrkesfag. Elevene står fritt til å velge hva de vil, og da er «åpent verksted» en arena som kan gi flere forslag til hva man kan velge å studere, sier Hestnes (FrP).

Viktig å nå unge som vurderer yrkesfag

For å få flere elever til å søke yrkesfaglig retning, skal «åpent verksted» inspirere til flere yrker som rørlegger, sveiser og elektriker. Skolene har gjennom Vestfold fylkeskommune søkt om prosjektmidler for gjennomføring og samarbeider med Ungt entreprenørskap for å arrangere dager der verksteder åpnes for publikum. Først ut var Greveskogen videregående skole, og neste ut er altså Færder videregående skole.

Studierektor på Færder videregående skole, Knut Bjørn Strømmen, sier «åpne verksteder» er viktig for å nå unge som vurderer yrkesfag.

– Vi mener det er viktig at elever og foresatte i Vestfold får opp øynene for alle mulighetene som ligger i yrkesfaglig opplæring i vårt fylke. NHOs kompetansebarometer for 2018 viser at det dette året var 1400 ledige lærlingplasser i Vestfold fylkeskommune, men kun 1000 søkere. Tunge næringsområder som bygg- og anlegg, elektrobransjen og bedrifter innen teknikk og industriell produksjon melder nå tydelig at det er behov for flere fagarbeidere i Vestfold. NHO melder også at over 60 % av bedriftene i Vestfold oppgir at de har et udekket kompetansebehov, og over halvparten av disse ligger innenfor de nevnte bransjeområdene, sier Strømmen.

Hensikten med arrangementet «åpne verksteder» ved Færder videregående skole er å vise fram yrkesfag til publikum, og stimulere til nysgjerrighet og interesse for yrkesfag generelt.

– Alle er velkomne fra besteforeldre, foresatte, onkler/ tanter, til ungdom, barn, - og alle som er nysgjerrige på bygget vårt og hva vi driver med. Det blir aktiviteter der publikum får prøve seg i yrkesfaglige aktiviteter. De kan få banke ut en bulk i en forskjerm, legge en sveisesøm, forsøke å kjøre et svært fartøy inn Oslofjorden i simulatoren vår og ulike elektrofaglige aktiviteter. Elevene presenterer sine avdelinger og deltar i aktiviteter, og vi tror dette blir litt moro for folk, sier Strømmen.

Aktiviteter som kan prøves på «åpent verksted»

Enkel sveis/maskinering, elektronisk diagnose og biloppretting

Styre skip med maritim simulator

Tømreraktiviteter i bygghall

Aktiviteter i blikkenslagerverksted

Aktiviteter i rørleggerverksted

Koblingsarbeid i elektroverksted

Aktiviteter med lodding

Aktiviteter i «Maker Space- verksted»

3D-printing

Aktiviteter i foto og Adobe/photoshop

Bilder fra det åpne verkstedet