Lytt til tekst
SØK MENY

Vestfoldungdom blant de beste i Europa

Her er vinnerne i aksjon. Foto: SOA
Vestfoldguttene Nils Karjetta (21) og Kjetil Sigurd Marius Schwoch (22) tok gull i EuroSkills (EM i yrkesfag) i Budapest i helgen.

Utdanningsdirektøren i Vestfold fylkeskommune, Lisbeth Eek Svensson, er stolt over hva Vestfoldungdommen får til under Yrkesfagenes år.

– Ungdommen imponerer. Det er spesielt viktig å få fram de gode historiene i Yrkesfagenes år. Det er mange som samarbeider om viktige tiltak for å løfte yrkesfagene frem. I helgen gikk det over all forventning med gull i anleggsgartnerfaget. Vi gratulerer så mye, sier utdanningsdirektøren.

Lærlinger i anleggsgartnerfaget

Vestfold fylkeskommune har i anledning Yrkesfagenes år jobbet med å øke innsikt om yrkesfag og øke unges interesse for yrkesfaglige utdanningsvalg. Formålet er å øke antall lærebedrifter og læreplasser.

Schwoch er gjestelærling fra Akershus (gjennom SOA - Opplæringssenter for anleggsgartnerfaget) og Karjetta er lærling fra Vestfold (gjennom OKAB-BTV - Opplæringskontoret anlegg- og bergverksfagene). Karjetta har også gått naturbruk på Melsom videregående skole i Vestfold.

Line Stenbrenden jobber som markeds – og kurskoordinator i SOA (Senter for opplæring i anleggsgartnerfaget) og var med på helgens konkurranse i Budapest.

– Når vi så på dem under konkurransen var de veldig konserterte og hadde fullt fokus på arbeidet de gjorde. De sendte oss noen brede smil når jobben var gjort og oppdraget fullført, sier Stenbrenden.

Konkurrerte mot 11 land

28 land var representert i mesterskapet, og i anleggsgartnerfaget var det 12 land som konkurrerte mot hverandre. Konkurransen gikk over tre dager, hvor de 12 landene ble tildelt hvert sitt anlegg.

– I konkurransen skulle deltagerne utforme en takterrasse, komplett med vegetasjon, vann, fuglehus og insekthotell i løpet av tre dager. Dommere fra alle deltakende land vurderte etter hver konkurransedag, og bedømte ut fra ulike kriterier og samarbeidet om å kåre en verdig vinner. Det var knallhard konkurranse, og det ligger en helt fantastisk innsats bak gullmedaljen, sier Stenbrenden.

Gutta har stått på lenge før startskuddet gikk for den tre dager lange konkurransen. Etter en uttakskonkurranse i mars kvalifiserte Schwoch  og Karjetta seg til å representere Norge og anleggsgartnerfaget under EuroSkills 2018. I tillegg til flere samlinger med WorldSkills Norge er det brukt masse tid på egentrening på det flotte anlegget ved Gjennestad Videregående skole.

– Vi er veldig imponerte av måten de har samarbeidet på, og ikke minst at de har greid å holde fokus hele veien, sier Stenbrenden, og det holdt til gull, avslutter hun.

Hvordan bli lærebedrift? 

Yrkesfagenes år

  • EM og VM i yrkesfag blir arrangert annethvert år
  • I EM er det 25 års grense og i VM 22 år
  • I anleggsgartnerfaget kjempet 12 land om medalje i Budapest 2018
  • Norge fikk totalt 5 medaljer (1 gull, 1 sølv, 3 brosje)
Emneord: Utdanning