Lytt til tekst
SØK MENY

Fem får fylkeskommunalt kultur- og idrettsstipend

Kunsthåndverker og keramiker Hanne Haukom er en av årets stipendmottakere
Tre idrettsutøvere, en regissør og en kunstner fra Vestfold tildeles 25 000 kr i stipend.

Vestfold fylkeskommune tildeler hvert år kultur- og idrettsstipend til talentfulle kunstnere og idrettsutøvere i fylket. Fylkeskommunens pris- og stipendkomitè vedtok tirsdag at årets stipender skal gå til friidrettsutøverne Simen Halle Haugen (Sandefjord) og Moa Abounnachat Bollerød (Tønsberg), vektløfter Rebekka Tao Jacobsen (Larvik), operaregissør Lars Harald Maagerøy (Færder) og kunsthåndverker Hanne Haukom (Tønsberg).

Svært høyt nivå

Idrettsstipendet skal gå til videreutvikling av den enkeltes idrettslige ferdigheter, forberedelse og deltakelse i større mesterskap. Kulturstipendet skal gå til studiereiser, faglig utvikling, og andre tiltak for utvikling av egen kunstnerisk virksomhet.

- Nivået blant årets søkere er svært høyt, og det har vært krevende å vurdere kandidatene opp mot hverandre. Stipendene tildeles de ypperste utøverne vi har innenfor idrett og kunst i fylket, som med sine prestasjoner, høye ambisjoner og målrettede innsats gjør dem til forbilder og ambassadører innenfor sine idrettsgrener og kunstuttrykk, sier leder av pris- og stipendkomiteen, Ellen Eriksen.

Årets stipender er rettet mot både unge talenter og mer etablerte utøvere som har jobbet målrettet over flere år. Det kom inn totalt 34 søknader, 18 om kulturstipend og 17 om idrettsstipend og 18. Det er en nedgang fra fjorårets 41 søknader, og i år var det heller ingen søknader fra paraidrettsutøvere.

- De tre unge utøverne som mottar idrettsstipendet er alle i Norgestoppen i sine idretter, og vil forhåpentligvis bli å se i både OL, VM og andre internasjonale seniormesterskap i årene som kommer. Mottakerne av kulturstipendet har et stort nedslagsfelt, representerer bredde i kunstuttrykk, og vil kunne bidra til et rikt kulturliv i fylket og fremover, sier Eriksen.

Selve overrekkelsen vil skje i fylkestinget 20. juni.

 

Mottakerne av idrettsstipend 2019:

Halle Haugen representerer Runar Friidrett og har vært på rekruttlandslaget i to år. Han er også med i Vestfold Toppidrett. Han hadde sitt internasjonale gjennombrudd da han vant terrengløpet Great Cross country Run i Edinburgh, i kamp mot løpere fra Europa og USA. To gull i Nordisk mesterskap i 2018, 3. beste europeer på 5000 m i U20 jr. VM 2018. Gull i terreng EM/lag, og Europas raskeste U20 tid på 10 km gateløp i 2018. Simen Halle Haugen søker stipend for å utvikle seg videre til et topp internasjonalt nivå i friidrett. Stipendet vil gå til treningssamlinger i høyden og internasjonale konkurranser. Kortsiktig mål: Medalje i U23 EM 2019, kvalifisere seg til EM 2020 Paris. Langsiktig mål: Kvalifisere seg til OL 2024 Paris.

Rebekka Tao Jacobsen representerer Larvik Atletklubb, og har vært med i Vestfold Toppidrett. Hun kan vise til gode resultater i EM U23 (4.plass) og senior (9.plass). 1.plass i Qatar Cup og European Women Grand Prix, og 2.plass i NM. Ble i 2018 den letteste som klarte 100 kg i støt av norske kvinneløftere noensinne, og ny norgesrekord i knebøy med 135,5 kg. Rebekka Tao Jacobsen søker stipend for å nå sitt store mål som er OL 2020. Endrede kvalifiseringsregler på internasjonal vektløfting krever flere konkurranser på godkjente toppstevner, noe som er økonomisk krevende. Målsettingen med stipendet er å sikre det finansielle som gir mulighet til komme høyest mulig på OL - kvalifiseringsrankingen, og legge til rette for best mulig treningsvilkår.

Moa Abounnachat Bollerød representerer Sem IF, innen 800 m og 1500 m. Han er elev ved Wang Toppidrett, og er med i Vestfold Toppidrett. Han er også en del av Norges Friidrettsforbunds rekruttlandslag for unge talenter 16-22 år. Vant NM terrengløp i 2018. Klarte kravet på 800 m til ungdoms OL i 2017. Kvalifiserte seg til U18 EM i 800m og 1500m i 2018. Var ranket som nr. 3 av alle deltakerne før konkurransen. Ble nr. 12 i senior NM på 1500, kom til finalen som eneste 16 åring etter Jacob Ingebrigtsen. Er ranket som nr. 22 i verden av alle under 18 år, og nr. 4 i Europa. Deltok som yngstemann i Bislet Games 2018 med ny per på 1500 m, nest raskest av en 17 åring i Norge gjennom tidene. Ble nr. 10 med internasjonale løpere, hvor alle var 4 år eldre. Søker stipend til treningsopphold utenlands i vinterhalvåret, for å kunne trene optimalt hele året. Målene er U20 medalje i 2019, junior VM finale i 2020, OL medalje i 2024, Norsk rekord på 800m og 1500m.

Mottakerne av kulturstipend 2019:

Lars Harald Maagerøy er en av to søkere innen regikunst. Han vurderes som en høyt kvalifisert kandidat, i starten av sin karriere, som søker ut i Europa til anerkjente personligheter og operahus for å opparbeide seg utøvende kompetanse innen faget. Lars Harald Maagerøy er bosatt på Torød i Færder kommune, og er profesjonell utøver/regissør innen scenekunst, med utdanning både fra inn- og utland. Han har de to siste årene blant annet hatt regi på Thesbiteatrets Shakespeare-produksjoner i Thaulowhullet, i tillegg til oppdrag ved flere nasjonale scener. Han søker stipend til å utvikle sin kompetanse innen operaregi gjennom å følge og arbeide med erfarne regissører, og har tidligere vært regihospitant ved Den Norske Opera hvor han har fulgt regissør Stefan Herheim. Maagerøy ønsker å følge ham under en ny oppsetting, når Herheim arbeider ved Deutsche Oper i Berlin i 2020/2021. Kompetansen skal brukes for å utvikle sitt eget regiarbeid også i Vestfold og omegn. Målet er å utvikle seg som regissør generelt og som operaregissør spesielt.

Hanne Haukom er en av to søkere innen kunsthåndverk/keramikk. Hun vurderes som en høyt kvalifisert kandidat som gjennom sitt mangeårige virke som kunstner har satt betydelige spor, og nå ønsker å utforske og videreutvikle sitt kunstnerskap ytterligere. Hanne Haukom mottok kulturstipend i 2009, men har levert en svært godt begrunnet søknad om sin videreutvikling som kunstner. Hun er bosatt i Tønsberg og er profesjonell utøvende kunstner. Hanne Haukom søker stipend til utforsking av eget kunstnerisk arbeid, i stort format. Når man endrer format og dimensjon skjer det noe fundamentalt med kunsten. Hun ønsker å utvikle dette videre, og samtidig eksperimentere med overflatebehandling av leiren. Hanne Haukom har de senere årene utforsket sitt 20 årige kunstnerskap som keramiker, med et blikk bakover i tid til utgangspunktet for interessen for leire og bevisstgjøring av egne kunstneriske prosesser. Begrensningene ligger i størrelsen på keramikkovnen, så kostnader til materialer og leie av ovn er avgjørende for videre utforskning av hennes kunstneriske virke. Hun kan vise til mange års erfaring med utstillinger, oppdrag, produksjon, kurator, fagforeningsarbeid og oppdrag i Den kulturelle skolesekken.