Lytt til tekst
SØK MENY

En helg i ungdomkulturens tegn

Ungdom var sentrale i alle ledd under helgens UKM fylkesfestival Foto: Frank Tindvik
150 ungdommer samlet til fylkesfestival i UKM (Ung Kultur Møtes) i Larvik i helgen.

Engasjerte ungdommer fra hele fylket var i ilden under den årlige UKM-fylkesfestivalen, denne gangen i Bølgen kulturhus og Sliperiet i Larvik. De hadde alle kvalifisert seg videre fra lokalmønstringene i sine kommuner. For noen var målet for helgen klart: Kvalifisere seg til den nasjonale UKM-festivalen i Stjørdal i juni. For andre handlet det mest om å ha en opplevelsesrik helg, ha det moro og få nye bekjentskaper og erfaringer.

Visning av ungdomskultur

Ung Kultur Møtes (UKM) er Norges største visningsarena og møteplass for ungdomskultur, og samler på landsbasis hvert år 20-25 0000 ungdom i alderen 10-20 år - som viser fram hva de kan innenfor blant annet musikk, teater, dans, film, visuell kunst og andre kulturuttrykk. Mens kommunene altså arrangerer de lokale mønstringene, er det fylkeskommunen som arrangerer fylkesfestivalen.

- UKM gir plass til ungdommens egne kulturuttrykk, og er en arena som tilrettelegger for talentutvikling på en unik måte. Et av flere mål med UKM er helt klart å bidra til at flere unge ønsker å utøve kunst og kultur, sier prosjektleder for UKM Vestfold, Elin Feen i Vestfold fylkeskommune.

Under helgens fylkesfestival var det totalt nærmere 60 sceneinnslag, og det sydet av liv i alle kriker og kroker i de to kulturhusene gjennom helgen. Mange ungdommer deltok også «bak scenen», i ulike arrangørteam. Disse deltok da i gjennomføringen av selve arrangementet, i alt fra sekretariat, flerkameraproduksjon, konferansier, teknisk lys/lyd, rigg, foto, sosiale medier og artikkelskriving.

Publikum som tok turen til Bølgen kulturhus søndag fikk med seg mange flotte sceneopptredener

Mestrings- og læringsarena

Allerede fra lørdag morgen var det full aktivitet i Bølgen og Sliperiet med å forberede søndagens fylkesfestival, med tekniske prøver, generalprøver på scenen, rigging, registrering av deltakere, foto- og filmopptak, og oppdatering av UKM-nettsider og sosiale medier. I tillegg ble det gjennomført flere workshops, hvor deltakerne selv kunne melde seg på det de syntes var mest interessant. 

- I tillegg til å være en visningsarena, er UKM en lærings- og mestringsarena hvor ungdom får oppleve ansvar og tillit. De må samarbeide med hverandre og utfordre seg selv, i fellesskap med andre. I et folkehelseperspektiv er arenaer og møteplasser som dette for ungdom viktige, mener Feen.

Nytt av året var tilbudet om overnatting fra lørdag til søndag. Mer enn 40 ungdommer tilbrakte kvelden og natten på Sliperiet, hvor konsert, felles måltider og sosialt samvær sto på programmet.

- Hensikten med dette er at vi ønsker å tilrettelegge bedre for samhold og fellesskap for deltakerne, og gi de bedre tid og mulighet til å bli kjent med hverandre, forteller UKM-prosjektlederen.

35 prosent økning

Etter nedgang i antallet deltakere ved lokalmønstringene i kommunene de foregående årene, virker trenden å ha snudd. Deltakerantallet for Vestfold samlet økte nemlig med hele 35 prosent i 2019. Det gleder lederen for hovedutvalget for kultur, idrett og folkehelse i Vestfold, Ellen Eriksen.

- Vestfold fylkeskommune har økt sin satsing på UKM gjennom flere år, og de siste to årene har det blitt jobbet målrettet med å utvikle UKM-konseptet. At deltakerantallet i år har økt så mye gir en pekepinn om at vi nå er på rett vei. Det viser også at UKM er en betydningsfull arena for ungdom, og dette er en arena og møteplass vi skal fortsette å satse på og videreutvikle fremover, sier Eriksen.

Søndagens forestillinger var åpne for publikum, og mange små og store fant veien til Storsalen i Bølgen for å se og høre talentfull og engasjert ungdom.

 

Juryen valgte følgende deltakere videre til UKM-festivalen i Stjørdal i juni:

Solfrid Hagen Larsen, Larvik (litteratur/dikt)
Sindre Blikra-Karlsen, Sandefjord (sang)
Ramona Ellen Lundberg, Sandefjord (vokal og gitar)
Nina Tran, Sandefjord (dans)
Embla og Maja, Horten (teater)

I tillegg er det nominert en rekke deltakere fra kunstnerne, de ulike arragørteamene og UKM media.

Les mer om fylkesfestivalen og se et stort utvalg bilder på UKM Vestfold sin hjemmeside og Facebook-side

Emneord: Kultur