Lytt til tekst
SØK MENY

De framtidige bibliotekene

Åpning: Musikalsk innslag av kulturdirektør i Vestfold fylkeskommune, Arild Moen. Foto: VFK
Det 76. norske bibliotekmøte arrangeres denne uka endelig i Vestfold, som vertsfylke for Norsk Bibliotekforenings landsmøte. Vestfold fylkeskommune, Høgskolen i Sørøst-Norge og Nasjonalbiblioteket samarbeider med Norsk Bibliotekforening om Det 76. norske bibliotekmøte.

Det innholdsrike programmet gir de 428 deltakerne mulighet for å bli en racer i statistikk, lære om politisk påvirkning, e-bøker, barne- og ungdomslitteratur og ikke minst gi en innstilling om endring i de framtidige bibliotekene.

 

Når samvirkelaget, bank og post forsvinner

Kulturdirektør i Vestfold fylkeskommune, Arild Moen, viser til et bibliotek som er tilgjengelig for alle i framtiden.

– Det aller viktigste er at bibliotekene fortsetter å være den store møteplassen og den felles arenaen som vi alle ønsker. Det betyr gode tilbud og rause åpningstider, sier Moen.

Leder i Norsk Bibliotekforening, Mariann Schjeide, er også opptatt av biblioteket som en felles og gratis arena for alle når samvirkelaget, bank og post forsvinner. Dermed er biblioteket et viktig sted for framtidig by- og stedsutvikling i nye og større kommuner og regioner.

– Vi ønsker å fronte at bibliotekene er til å satse på i framtiden. Bibliotek er svært viktig i all slags by- og stedsutvikling, og ikke minst regionutvikling, sier Schjeide. Samtidig som at biblioteket er en møteplass der man kan oppholde seg fritt i, er det også en plass hvor man kan ha flere aktiviteter som debatter og kaféer, som er ganske spesielt, forteller Schjeide. 

Norsk Bibliotekforening er opptatt av å tilby best mulig bibliotek i Norge, og ønsker alltid å være et steg foran når det kommer til det innovative bibliotek.

– Jeg husker vi diskuterte det å ha videoutlån på norske bibliotek. Det var store viktige saker den gangen, men nå er det helt andre tematikker som diskuteres, forteller Schjeide.

Leder i Norsk Bibliotekforening forteller at de nasjonale bibliotekene også står framfor utfordringer. Et eksempel hun legger fram er at samfunnsstoffet kommer bak betalingsmurer, og utgifter for å få tilgang til informasjon.

– Det gjelder for hele bibliotekmøte at vi er opptatt av tilgangen til informasjon og at kunnskap skal og må være lik for alle. Mer og mer på nett blir lukket, og det kommer betaling i veien. Og den viktigste kunnskapen får vi ikke tilgang til, og det er alvorlig. Vi driver først og fremst med kunnskapsformidling, noe som er viktigst for disse møtene som nå holdes i Vestfold, forteller Schjeide.

 

Vestfold i sentrum

Vestfoldbibliotekene jobber kontinuerlig med utvikling av nye og bedre bibliotektjenester blant annet gjennom samdriftsløsninger, prosjekter og kompetanseheving. Vestfold som vertsfylke av Det 76. norske bibliotekmøte har lenge vært ønskelig. Med et slikt nasjonalt arrangement, fremhever kulturdirektøren at det er viktig for Vestfold å få fram hva fylke har å by på.

– Vi i Norge konkurrerer, og pallen er viktig. Vestfold ligger på tredjeplass når det gjelder befolkningstetthet, andreplass når det kommer til arealstørrelse og en solid pallplass når det kommer til at Vestfold har den tetteste andelen av kulturminner i Norge, sier Moen.

Det 76. norske bibliotekmøte skal gi inspirasjon til alle som deltar. Det blir blant annet formidlet at det må sørges for å få bibliotekene midt i sentrum der folk ferdes og som vil prege byutviklingen.

– Du skal rett og slett drive et bedre bibliotek etter at du har vært en del av bibliotekmøte, opplyser Arild Moen.